Deviatacké rozhodovanie (A.C.)

20.12.2019 12:43
Zo školy

Autor : Nina Šmidová, 9.tr., ZŠ Školská, Vrbové

Späť na úvod

Posledných pár týždňov sa mnohým z nás uľahčilo rozhodovanie o našej budúcnosti - kam po ukončení základnej školy .

Toto obdobie je pre nás dôležité a uvedomujeme si vážnosť rozhodnutia „čo ďalej“. Vďaka rôznym testovaniam, dňom otvorených dverí na rozličných stredných školách, výstavám a ďalším akciám, ktoré nám naša škola ponúka a ktorých sme sa zúčastnili, je toto rozhodovanie o niečo ľahšie a jednoduchšie.

Medzi formy testovania, ktoré nám ako deviatakom ukážu smer, ktorým by sme pokračovali po skončení základnej školy, patrí testovanie profesijnej orientácie. Testovanie vykonal pán psychológ z Centra pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie v Piešťanoch. Mnohým z nás umožnilo zistiť naše predpoklady na budúce povolanie a pomôže nám pri výbere stredných škôl. Test obsahoval vedomostnú a osobnostnú časť, teda nám žiakom ukázal povolania, ktoré by sa nám hodili zo stránky našich vedomostí aj našej osobnosti.

Počas kariérneho dňa vo firme Semikron, s r.o. vo Vrbovom sme sa oboznámili s mnohými odbormi elektrotechnického smeru, napr.: informačné a sieťové technológie, elektrotechnika, programátor, mechanik strojov a zariadení a i. Zástupcovia SOŠ technickej a SPŠE z Piešťan nám vysvetlili, aké zručnosti tieto profesie obnášajú a tiež sme zistili, že v elektrotechnickom smere je možné aj duálne vzdelávanie, čo určite mnohých z nás zaujalo. Ide o typ vzdelávania, kedy si už pri nastupovaní na strednú školu vyberá žiak firmu, v ktorej môže hneď po ukončení strednej školy pracovať.

Myslím si, že najväčšie plus duálneho vzdelávania je, že okrem štúdia na škole majú žiaci možnosť získavať prvé skúsenosti a zručnosti priamo v praxi vo firmách a od druhého ročníka už žiaci dostávajú za prácu finančné ohodnotenie – zárobok. Taktiež sme mali možnosť nazrieť priamo do výroby Semikronu, s.r.o. Absolvovali sme prehliadku s výkladom, kde nám bola prezentovaná výroba modulov, polovodičov a súčiastok pomocou rôznych strojov. Navštívili sme aj výstavisko Agrokomplex Nitra, kde sa konala výstava Mladý tvorca 2019. Predstavili sa na nej stredné školy z celého Slovenska, dokonca i zo zahraničia. Mnohé z nich prezentovali svoje odbory formou workshopov. Zručnosti študentov sme mohli vyskúšať aj na vlastnej koži (napr. prácu kaderníkov, vizážistov), pozrieť sa, ako sa stavia múr, ako pracovať so zvieratami, vyrobiť robota, dekorovať sviatočný stôl, zhotoviť šperk, robiť chemický pokus, oboznámiť sa s výrobou chleba a pod. Ako teda deviataci vnímajú náročné rozhodovanie ? Samozrejme, všetci vieme, že naše rozhodnutie ohľadom strednej školy je dôležité.

Preto sa všetci zúčastňujeme akcií, ktoré tu boli spomenuté, aby sme načerpali dostatok informácií a aby sme si boli istí, že naše rozhodnutie o pár mesiacov bude správne. Mnohí cítime akýsi tlak, keďže sa musíme s naším rozhodnutím podeliť aj so svojimi blízkymi, ktorí majú možno o našej budúcnosti iné predstavy. Ale keďže tu ide o náš budúci život, musia nechať toto bremeno zodpovednosti na nás. Radi si však vypočujeme rady starších a skúsenejších.

Určite si všetci uvedomujeme, že času pomaly ubúda a náš posledný rok na základnej škole sa už kráti. Sme vďační, že nám bolo umožnené zúčastniť sa na týchto podujatiach. Pomohli nám rozhliadnuť sa, rozšíriť naše obzory a vybrať si smer, ktorým sa chceme v živote uberať.