Príbeh geografickej olympiády na našej škole

10.12.2019 14:16
Zo školy

Autor : Igor Dobšovič, ZŠ s MŠ Dolné Orešany

Späť na úvod

Geografia je náuka zaoberajúca sa krajnou sférou, vzťahmi medzi systémom prírodného prostredia a systémom ľudskej spoločnosti v priestore a čase. Toto nám hovorí wikipédia. Pre žiakov je to hlavne jeden z mnohých školských predmetov, s ktorým sa každý týždeň stretávajú. No pre tých, čo chcú vedieť viac alebo len bonusovú známku za účasť, je tu geografická olympiáda. Mám pocit, že väčšina účastníkov sa zúčastnila hlavne kvôli jednotke. Tá sa na našej škole konala tento rok už po štvrtý raz v rade.

Pravidlá geografickej olympiády sú jednoduché. Súťažiaci sú rozdelení do troch kategórií podľa tried. Každá kategória má svoje vlastné témy a ešte jednu tému, ktorá je spoločná pre všetky kategórie. Test je rozdelený na dve časti - teoretickú, kde žiaci skúšajú svoje vedomosti z vopred zadaných tém a časť praktickú, kde súťažiaci testujú svoje schopnosti pri práci s atlasom a podobne. Maximálny počet bodov je sto a do okresného kola postupujú traja najlepší z každej kategórie, teda na našej škole kvôli nízkemu počtu účastníkov takmer všetci.

Tento rok sa školské kolo u nás konalo v utorok 3. 12. 2019. Všetko sme odštartovali s teoretickou časťou. Na vypracovanie sme mali 45 minút. Keď boli všetci hotoví, premiestnili sme sa do druhej učebne, kde sme po krátkej pauze začali s vypracovávaním praktickej časti. Tú sme dokončili po hodine a dvoch zlomených ceruzkách.

No všetko nezostalo pri starom. Tento rok sa na našej škole po prvýkrát súťaže zúčastnilo viac dievčat ako chlapcov. To môže znamenať, že dievčatá začali tvrdšie v škole pracovať, alebo to, že chlapci zleniveli. Alebo aj obe naraz. K definitívnemu záveru som ešte neprišiel. A ako každý rok rovnaký nezostal ani stupeň víťazov.  Keď už je o ňom reč, vyzeral takto.

Konečné poradie:

5. ročník: 1. Nela Zuzčáková*

                 2. Dominika Meszárošová*

                 3. Laura Bezručková*

                 4. Martin Ružarovský

6. a 7. ročník: 1. Veronika Jurásková*

                        2. Marek Holekši*

                        3. Sofia Jarošová*

8. a 9. ročník: 1. Igor Dobšovič*
                        2. Dominik Šaradín*

* - postupujúci do ďalšieho kola

Veľa šťastia v druhom kole!