Rozhovor s riaditeľom

28.11.2019 14:27
Zo školy

Autor : Valentína Burganová, ZŠ s MŠ Ľubochňa

Späť na úvod

V prvom čísle školského občasníka sme vyspovedali osobu z našej školy najdôležitejšiu :) Takže pán riaditeľ:

Bolo pre vás náročné sa dostať na Vašu funkciu? Ako ste k nej prišli?

Ako sa hovorí "ako slepé kura k zrnu", takže keď sa naša bývalá riaditeľka náhle rozhodla, že musí odísť z tejto funkcie z rodinných dôvodov, tak sme sa zhodli na škole, že niekto z učiteľov školy sa musí chopiť tejto pozície. Keďže asi veľký záujem o túto pozíciu nebol, tak som sa rozhodol, že pôjdem do výberového konania, vybrali ma a odvtedy ma tu zatiaľ nechávajú v tejto funkcii.

Akú ste vyštudovali strednú a vysokú školu?

Strednú školu som vyštudoval takú zvláštnu, ktorá s učiteľstvom veľmi nesúvisí. Je to stredná priemyselná škola strojárska, takže to znamená, že som mal byť nejaký strojár v nejakej fabrike na výrobu áut. Ale po ukončení školy, hlavne preto, že som mal výborného triedneho učiteľa matematikára, som sa rozhodol inak. Ten ma oslovil v tom zmysle, že som sa rozhodol ísť na pedagogickú školu najprv do Trnavy, potom som prestúpil do Ružomberka, kde mala svoju pobočku Žilinská univerzita, kombinácia matematika a náboženská výchova.

Koľko rokov ste riaditeľom tejto školy?

Musím to spočítať... ale už to bude asi 12. rok , čo som na tejto funkcii.

Zmenilo sa niečo na tejto škole? Ak áno tak čo?

To je také ťažké z mojej pozície, ja vidím určite nejaké zmeny, ale asi najviac by to mohli vidieť tí ľudia, ktorí na to pozerajú z druhej strany, ktorých sa to najviac dotýka, čiže tí žiaci, ktorí prešli touto školou. Aj vy počas toho, ako ste tu na škole vidíte, aké zmeny sa tu robia. Ja vidím, že sa teda snažíme vybudovať školu, ktorá je takého rodinného typu. Keďže sme menšia škola, všetci sa poznáme a snažíme sa nejako pomôcť hlavne teda vám, žiakom, aby ste dostali do života to najlepšie, čo sa týka vzdelania alebo aj výchovných vecí. Za môjho pôsobenia sa snažím, aby aj školský areál vyzeral moderne a aby bol príjemným prostredím pre vzdelávanie detí a žiakov.

Baví vás táto práca?

Práve možno jedným z dôvodov, prečo som zmenil typ školy z tej strojárskej na pedagogickú je, že som zistil, že ma práca s ľuďmi oveľa viac napĺňa ako práca s nejakými strojmi. A môžem povedať, že pozícia riaditeľa je ešte viac o práci s ľuďmi ako práca učiteľa, lebo učiteľ v tej svojej triede formuje tých žiakov priamo, ale riaditeľ školy komunikuje s rodičmi s rôznymi inštitúciami, ktoré takisto zastupujú ľudia, takže myslím si, že môžem povedať, že táto práca ma zatiaľ napĺňa.

Plánujete niečo v budúcnosti zmeniť na tejto škole? Ak áno tak čo?

Snažím sa už dvanásty rok malými krokmi postupne niečo meniť a hovorím, najdôležitejšie je pre mňa to, aby sa tu žiaci cítili naozaj príjemne, aby bolo o nich dobre postarané. Aby všetci, ktorí sú zamestnancami tejto školy počnúc mnou, učiteľmi, prevádzkovými zamestnancami, sme ťahali za jeden povraz a aby sme jednotne pôsobili na žiakov, aby z nich vyrástli dobrí ľudia.

Má podľa vás tento časopis význam?

Jednoznačne. Keď som bol mladší tak sme mali spevokol, volali sme to KLUB a asi štyria ľudia, čo sme tam boli, sme sami vydávali časopis „Ichtis“, čo znamená ryba. Vydávali sme to pre mladých ľudí z dolného Liptova. Bol to taký nábožensky zameraný časopis. Takže ja si myslím, že školský časopis je výborný nápad.