Literárna exkurzia v Kežmarku

28.11.2019 13:12
Zo školy

Autor : Adam Hlupík, ZŠ Palešovo nám., Spišské Podhradie

Späť na úvod

   Literárna exkurzia v Kežmarku

     Dňa 23. 9. 2019 žiaci 6. A, 6. B a 5. A navštívili mesto Kežmarok a jeho pamiatky. Jednou z nich bola aj Lyceálna knižnica, v ktorej sme sa dozvedeli veľmi zaujímavé veci. Napríklad, že je tam 150 000 zväzkov kníh zo všetkých odborov a sú napísané v rôznych jazykoch. Študovalo tam množstvo osobností napríklad P. O. Hviezdoslav, Janko Kráľ, Samo Chalupka, Martin Kukučín a Janko Jesenský.

       Bolo tam niečo, čo každého aspoň trošku vystrašilo. Pani sprievodkyňa nám hovorila o trestaní žiakov. Keď žiak nemal domácu úlohu, išiel do miestnosti, kde musel stáť 24 hodín. Keď si ľahol, sadol alebo zaspal, dostal 5 hodín navyše. Každých 12 hodín dostal pohár vody a mal 5 minút na WC.

     Potom sme sa presunuli do kostola. Bol to Drevený artikulárny kostol, o ktorom sme sa dozvedeli , že výstavba kostola začala 23. 10. 1725, dokončený bol v jeseni v roku 1726. Bol tam veľký organ, ktorý postavil Martin Podkonický z Banskej Bystrice. Pochádzal z roku 1764. Celková kapacita kostola je 1100 miest na sedenie. V roku 2008 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

   Ďalšou zaujímavosťou bol Kežmarský hrad, ktorý bol postavený v 13. storočí. Z vyhliadkovej veže sme mali Kežmarok ako na dlani. Bolo veľmi pekne, získali sme veľa nových informácií o meste, ktoré patrí medzi najkrajšie v našom regióne. Bola to naozaj zaujímavá a poučná literárna exkurzia.