Rozhovor s novou pani učiteľkou

27.11.2019 13:45
Zo školy

Autor : Lujza Klačanská, ZŠ s MŠ Hviezdoslavova, Solčany

Späť na úvod

Dnes sme sa porozprávali s pani učiteľkou, ktorá učí na našej škole prvý rok. Volá sa Silvia Bielichová a zoznamuje nás s tajomstvami prírody na biológii, chémii a fyzike. 


R- Keď ste boli malá, chceli ste byť tiež učiteľkou či vás skôr lákalo niečo iné?

U- Učiteľka určite nie. Pamätám si, že, keď som chodila na gymnázium, tak som chcela byť strojná inžinierka, architektka alebo lekárka. A na pedagogickú som išla len tak, aby som sa niekde dostala. Bolo to také krajné riešenie a už to robím niekoľko rokov.

R- Kde ste študovali?

U- Gymnázium som vyštudovala v Topoľčanoch a potom som šla na Univerzitu Konštantína filozofa v Nitre.

R- Učili ste aj na iných školách?

U- Hneď po škole som učila na univerzite Konštantína filozofa v Nitre, kde som učila botaniku, neskôr som učila na Gymnáziu v Topoľčanoch. Potom na Základnej škole v Klátovej Novej Vsi 11 rokov.

R- Čo sa vám páči na predmetoch, ktoré učíte?

U- Že sa dá na nich tvoriť. Mne sa veľmi páči, že môžem deckám ukázať také praktické veci, aby pochopili, že to, čo sa učia nie sú len nejaké suché fakty alebo poučky, ale, že sú to veci zo života, s ktorými sa denno-denne stretávajú a chcem, aby aspoň trošku vedeli, ako ten svet funguje.

R- Aký bol váš prvý dojem o tejto škole, žiakoch a učiteľoch?

U- V prvom rade sa k prvému dojmu ešte vrátim, lebo sa ma na to veľa ľudí pýta a ja mám na to jednu odpoveď, ktorá hovorí asi za všetko, že každý deň sa teším do roboty. Čo je dôležité, lebo to znamená, že sa tu cítim veľmi dobre a teším sa aj na decká, čo im na hodine nové ukážem, vysvetlím a kam ich posuniem. Aj deti mi dávajú dobrú spätnú väzbu, lebo vidím, že ich to baví, teda samozrejme na pár výnimiek.

R- Máte nejaký koníček-hobby, ktorému sa vo voľnom čase rady venujete?

U- Mám. Ja som veľmi kreatívny človek, čiže mám napríklad okrasnú záhradu, ktorej venujem veľa času. Hovorila som si , že možno v minulom živote som bola záhradný architekt. Znova ma začala baviť aj hra na klavíri. Keď som chodila na základnú, tak som chodila do hudobnej, lebo to chceli rodičia, potom som veľmi dlho nehrala, a teraz som začala znovu, ale už  preto, že to chcem ja.

R- Ste podľa vás prísna?

U- To by asi mali povedať decká... Ale ja si myslím, že áno. Nedávam jednotky zadarmo a u mňa kto má jednotku tak viem, že je dobrý.

R- Ak by ste mohli tak, čo by ste na tejto škole zmenili?

U- Trošku viac viesť decká k poriadku, aby nečmárali po laviciach a vážili si veci. Pre mňa bol aj krok dozadu používať kriedu, lebo sme mali na predošlej škole všetky iba na fixky. Je to čistejšia verzia, nepráši sa z toho a myslím si, že ani niektorí alergici z toho nie sú nadšení. A, ako prvé som si uvedomila, keď som sem prišla, že v Klátovej sme dbali na to, aby sa decká v škole cítili dobre. Každá trieda mala spravenú nejakú oddychovú zónu, čo mi tu chýba. Nemajú tu ten vzťah k tomu priestoru, čo ma dosť štve a mám pocit, že niektoré triedy sú fakt strašní bordelári.

R- Čo by ste chceli odkázať naším žiakom?

U- Učte sa! 

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa nielen na hodiny s pani učiteľkou, ale aj na pátranie po ďalších zaujímavých osobách na našej škole a rozhovoroch s nimi.