British tea at 5 o'clock

17.12.2019 13:03
Zo školy

Autor : Martin Reis, ZŠ Čaňa

Späť na úvod

                                                               

                                                                      British tea at five o'clock

       

                      ´British tea at five o'clock ,, alebo ´´ Čaj o piatej,, patrí medzi najobľúbenejšie voľnočasové poobedňajšie relaxačné činnosti v Anglicku.Od 18.storočia je Veľká Británia najväčším konzumentom čierneho čaju na svete. Prečo? Na začiatku 18.storočia začala pomerne rýchlo klesať hondnota čaju,  a tak si pitie čaju mohli dopriať aj obyvateľia chudobnejších bežných britských rodín.Ale stále vám nejde do hlavy prečo ten názov Čaj o piatej ? Má v tom prsty hlavne britská vojvodkyňa Anna z Bedfordu, ktorá bola neustále hladná okolo piatej až piatej hodiny poobede a po určitej dobe si povedala, že stačí,  nebudem si potajomky pýtať čierny čaj so sladkými koláčikmi od služobníkov,  urobím zmenu a zavediem pitie čierneho čaju s mliekom o piatej.

         

Keďže na hodinách anglického jazyka sa učíme aj o zvykoch a tradíciách v anglicky hovoriacich krajinách, rozhodli sme sa zistiť, čo na tom čaji Angličania vidia.

 V októbri sa teda uskutočnili čajové posedenia / nie o piatej, ale u niektorých sa podarilo na piatej/  na hodinách anglického jazyka. Učitelia všetko starostlivo prichystali - miestnosť na podávanie lahodného nápoja, prezentácie a videá o etikete, zabezpečili čaje od výmyslu sveta. Jediné, čo sme si mali zabezpečiť my, bola šálka.  A tu to trocha zahaprovalo. Mnohé šálky síce do školy dorazili, ale čaju sa nedočkali. Najčastejším dôvodom bola havária typu - hodenie tašky na zem. A až keď sa ozvalo prasknutie,  spomenuli sme si mnohí: ´´ Ježíš, veď čaj o piatej!,, Iní si zas pripomenuli slová babky, či prababky, že to prežilo to 2.svetovú vojnu a s tvojimi horľavými šikovnými rukami to čochvíľa rozbiješ. Nakoniec sme sa dočkali hodiny. Snažili sme sa presne napodobniť čajové posedenie a základy etikety správania sa pri tejto činnosti  tak, že by sa ani sama kráľovná v Buckinghemskom paláci nemusela za nás hanbiť. Ochutnali sme rôzne druhy čiernych čajov s mliekom, sušienkami a drobnými sendvičmi. Na čajovom stretnutí sme sa tiež naučli kopu nových a nezvyklých britských tradícíi a vecí týkajúcich sa čaju o piatej . O poznanie a  skúsenosť múdrejší ďakujeme našim angličtinárom.

 







     Autor článku:Martin Reis