Kemp ŽSR alebo zážitok na celý život.

13.11.2019 11:40
Zo školy

Autor : Dominika Dudová, SOŠ dopravná, Školská ul., Trenčín

Späť na úvod

    V dňoch 24.9. až 28.9. 2019 sme sa spolu ôsmi vybratí študenti z našej školy, ktorí sa pripravujeme v systéme duálneho vzdelávania, zúčastnili prvého ročníka Kempu ŽSR. Konal sa v SIP (Stredisko internátnej prípravy) Strečno. Okrem našej školy boli zastúpené aj ďalšie tri - Bratislava, Martin a Košice.

    "Nakopilo" sa nás tam spolu dokopy 20 študentov. Kemp bol plný zaujímavých aktivít, ktoré nás mali niečo priučiť. Medzi ne sa radil kvíz ohľadom zúčastnených škôl (otázky si pripravila každá škola sama), kvíz zo všeobecného prehľadu, školenie o BOZP, ktoré sa nám všetkým páčilo vďaka úžasnému prelomovému podaniu inštruktora (opísala by som to asi ako stand-up comedy) a kurz prvej pomoci od nášho šikovného a sympatického záchranára. Ďalej sme sa zúčastnili exkurzie do zriaďovacej stanice Žilina-Teplička, kde sme mali možnosť sledovať prácu na zvážnom pahorku a bol nám vysvetlený a názorne ukázaný spôsob rozraďovania vagónov. Navštívili sme aj výhrevňu Vrútky, v ktorej sa nachádzajú parné "mašiny" ako Šľachtičná, Zelený Anton a jedná z najznámejších - Štoker. Okrem nich tu boli umiestnené aj ďalšie rušne motorovej a elektrickej trakcie. Podarilo sa nám navštíviť aj Dopravné múzeum v Rajeckých Tepliciach a Dopravnú sálu Žilinskej univerzity v Žiline.

     Okrem všetkých odborných aktivít sme mali "kopu" času aj na zábavný program. Pripravené pre nás boli motokáry, bowling, laser aréna, jump aréna, vystúpenie šikovného harmonikára - študenta z Košíc, skladanie textu vlastnej kempovej hymny a posedenie pri grile s následným kvízom z informácií, ktoré sme sa dozvedeli v priebehu týždňa. Najšikovnejší tím bol odmenený vecnými cenami. Okrem týchto aktivít sme si našli čas aj na svoje vlastné, kedy sme boli väčšinou von, hrali karty alebo sa rozprávali s rušňovodičmi, ktorí tam boli na kurze. Týchto päť dní bolo plne nabitých. Nebol priestor na nudu a zakaždým sme prichádzali zdravo unavení. Každý z nás si odniesol nezabudnuteľné spomienky, nové vedomosti, oddýchnutého ducha so zážitkami a novými kamarátstvami, ktoré sa nám podarilo nadviazať so študentmi z ostatných škôl.

     Týmto by som chcela vyjadriť obrovské poďakovanie za všetkých zúčastnených študentov Dopravnej akadémie Železniciam Slovenskej republiky za kreatívny nápad, skvelú realizáciu a zážitok, ktorý si odnesieme na celý život.

Fotogaléria k článku