Deň s J.G. Tajovským

27.11.2019 13:45
Zo školy

Autor : Lea Hlavinová, ZŠ s MŠ Hviezdoslavova, Solčany

Späť na úvod

    Ako každý rok aj tento sa uskutočnilo ,,Najlepšie podujatie školských knižníc". Oceňujem autorov tohto nápadu, že nám dali možnosť spoznať Jozefa Gregora Tajovského.

   V rámci tohto dňa sme natočili dokument a jeho živote (video nájdete na stránke školy).Ten zahŕňal aj scénku zo Ženského zákona v podaní Jakuba Remeňa a Lei Hlavinovej. Tí ju predviedli aj speváckej skupine Lišňanka. Ešte pred tým nám ukázali ako sa obliekajú do solčianskeho kroja a všetky jeho časti.  Potom sme besedovali na tému ,,detstvo/mladosť". Milé tety nás ponúkli čajom a drobnými pochutinami. Na hodine informatiky sme všetky materiály spracovali do súvislého videa. Slávnostnú premiéru malo už na slovenčine. Tam sme sa rozprávali o jeho životopise. Prekvapilo ma napríklad  že bol učiteľom, spisovateľom a bankovým úradníkom zároveň,že jeho manželka bola tiež spisovateľkou....a takto by sa dalo pokračovať ešte dlho. Postupne sme dali všetky informácie o ňom dokopy na jeden veľký plagát, ktorý nám visí na nástenke. Zistila som, že to bol aj hrdina, ktorý bojoval v 1. svetovej vojne. Pri toľkých informáciách človek úplne zabúda na čas. Bohužiaľ, v jednom momente zazvonil zvonec, a nášmu poznávaniu bol koniec.

   Verím, že nám organizátori tejto akcie pripravia do budúcnosti podobne zaujímavé témy a my sa budeme už od mája tešiť na október.