Pozor, na ktorý vlak nastúpiš

07.11.2019 19:03
Zo školy

Autor : Dominik Verešpej, ZŠ Lesnícka, Prešov

Späť na úvod

Spoločenské tabu??? Drogy! Áno, je to tak!!!  Nikdy neviete, kde na vás môžu číhať. Legálne aj nelegálne. Čo je však drogou dnešnej doby? Je to cukor! Ten stojí za obrovským nárastom výskytu obezity vo svete.
Zlá správa je, že aj tie nelegálne si hľadajú, najmä v puberte, cestu medzi neplnoletých!!! Mesto Prešov sa spoločne s Mestskou políciou Prešov rozhodli zapojiť  do prevencie proti drogám. Pozvali si tak až z Čiech "Protidrogový vlak".  


Revolution train zaparkovaný v prešovskej stanici. 

(Foto: Dominik Verešpej)

     Vo štvrtok 24. októbra 2019 navštívil prešovskú železničnú stanicu medzinárodný projekt  "Protidrogový vlak". Na koľaji č. 9 zastavil pancierový vlak, ktorý vo svojich útrobách ukrýval realistickú drogovú „doupě“, miesto dopravnej nehody s reálnym autom, väzenie či vyšetrovaciu miestnosť. S pani učiteľkou Ivaneckou toto zaujímavé miesto navštívili žiaci siedmeho a deviateho ročníka. Počas 90 minút bol žiakom zaujímavou formou predstavený život drogovo závislých mladých ľudí.      Príbeh mal základ v reálnom živote. Mladý pár, ktorý sa zoznámil na diskotéke, postupne podľahol vplyvu silných a telu škodiacich drog. Nekonečný kolotoč – odklon od rodiny, ktorú mali kedysi obaja radi, krádeže, nedôstojné podmienky na život. Na konci zdravotné problémy či dokonca smrť. Taká je stručná cesta drogovo závislého človeka. Trvá iba pár rokov.


Na návšteve u lekára... Ten Vám môže pomôcť ísť správnu cestou...
(Zdroj: zsles.edupage.org)

Filmové spracovanie malo šťastný koniec. Mladá žena Petra sa zo závislosti dostala vďaka pomoci odborníkov. Mladý muž, Marek, však toľko šťastia nemal. Za svoju závislosť zaplatil tým najcennejším čo človek má – vlastným životom.
     Mesto Prešov sa spoločne s autormi projektu snažili ukázať všetkým žiakom a ostatným ľuďom, aby zvážili, na ktorý „vlak“ vo svojom živote nastúpia. Či to bude ten „zelený“ – zdravý, alebo naopak, ten temný a šedý, ktorý má iba jednu cieľovú stanicu – záhubu spojenú s obrovským trápením.


Tak ako sa Vám pozerá spoza mreží? 
(Zdroj: zsles.edupage.org)

     Takže, deti pozor(!!!), na ktorý vlak sa v budúcnosti rozhodnete nastúpiť. Jeden vám zabezpečí šťastný, zdravý a plnohodnotný život s vašou rodinou a kamarátmi. Ten druhý vás zbaví slobody, zdravého úsudku a radosti zo života. 

(Zdroj titulnej fotografie: revolutiontrain.cz)