Na ceste za dejinami a pamiatkami

07.11.2019 16:42
Zo školy

Autor : Dominik Verešpej, ZŠ Lesnícka, Prešov

Späť na úvod

1. septembra 1939  - dátum začiatku II. svetovej vojny. Najkrvavejší svetový konflikt, ktorý zmenil životy miliónom ľudí. Vojna sa nevyhla ani územiu východného Slovenska. Najťažšie boje sa odohrali v lesoch okolo Svidníka a Stropkova. Viacero dedín v okolí spolupracovalo so sovietskymi partizánmi oddielu Čapajev, vrátane obce Tokajík. Tokajícka tragédia sa udiala 19. a 20. novembra 1944 v katastrálnom území obce Tokajík, ako odvetná akcia nemeckých jednotiek za pomoc miestneho obyvateľstva partizánom. 19. novembra najprv nemecké jednotky sústredili mužov z obce pri miestnom kostole a odviedli ich severne od obce, kde ich postrieľali. Pri tomto zločine zahynulo 32 mužov, dvom raneným sa podarilo náhodou masaker prežiť. Nasledujúceho dňa (20. novembra) nacisti obec vypálili a vydrancovali, ženy a deti rozohnali. Dodnes na mieste od 50. rokov 20. storočia stojí pamätník obetiam tejto masakry.


Pomník obetí Tokajíckej masakry.
(Foto: zsles.edupage.org)

     Dňa 27. 9. 2019 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie, ktorá bola zameraná na poznávanie dejinných udalostí. Začali sme návštevou Tokajíka, malej obce, ktorá bola, ako sme už vyššie spomenuli,vypálená a muži postrieľaní.  V priestoroch múzea Tokajíckej tragédie sme si pozreli krátky dokumentárny film s rozhovormi tých, ktorí prežili vyvražďovanie mužov. Potom sme si prezreli skromnú, ale veľmi výstižnú výstavu. Pri pomníku s menami vyvraždených sme zapálili sviečku a po tomto pietnom akte sme sa presunuli na miesto za obcou, kde došlo k tragédii.
    Ďalšou zastávkou bol Chrám sv. Michala archanjela v obci Ladomirová. Žiaci mali možnosť obdivovať umenie starých majstrov. Pri stavbe tejto unikátnej drevenej cerkvi zapísanej v Zozname svetového kultúrneho dedičstva, nebol použitý ani jeden klinec.


Drevená cerkva v Ladomírovej. Žiaci obetovali Bohu zopár svojich myšlienok. 
(Zdroj: zsles.edupage.org)

     Poslednou zastávkou bol Skanzen ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku. Tusa žiaci mali možnosť oboznámiť so životom na dedine v tomto regióne. A keďže sme mali to šťastie, že tu svoje umenie v tento deň predvádzali remeselníci, vyskúšali sme si pletenie opálky. Jesenné počasie nám prialo, snáď i vďaka nemu sa nám pozitívny dojem z tejto exkurzie ešte znásobil.

Žiaci si na záver urobili spoločnú fotografiu vo svidnickom skanzene. 
(Foto: zsles.edupage.org)