Včelár zavítal do školy, boli sme pri tom...

05.11.2019 22:05
Zo školy

Autor : Dominik Verešpej, ZŠ Lesnícka, Prešov

Späť na úvod

Včely. Také malé, občas nebezpečné, no pre celý svet veľmi podstatné. Bez nich by totiž neexistoval život. Kto už videl kultovú rozprávku od štúdia Dreamworks - Pán včielka, tak určite vie, o čom je reč. Asi najzámejšou surovinou, ktorú poznajú ľudia na celom svete je med. Okrem neho však včielky produkujú aj peľové guľôčky, včeliu materskú kašičku, propolis či vosk, ktorý ľudia používajú na rôzne účely. Sviečky či dokonca rehabilitačná liečba - všade tam sa stretneme s ich produktami. O tomto všetkom k nám do školy prišiel porozprávať chovateľ včiel pán Baláž.  


Žiaci pozorujú včelie príbytky. (Foto:zsles.edupage.org)

     Dňa 17. októbra prijal naše pozvanie, tak ako aj v minulom školskom roku, chovateľ včiel pán Baláž, ktorý sa už niekoľko rokov venuje tomuto krásnemu a užitočnému koníčku. Žiakom 6. ročníka priblížil a zaujímavou prezentáciou zdokumentoval chov včiel a jeho význam pre človeka. Okrem toho, že na ukážku
so sebou priniesol množstvo predmetov, bez ktorých sa včelár nezaobíde. Mohli sme si vyskúšať ochranný odev včelára a ochutnať vynikajúci medík a peľ.
No najväčším prekvapením bol sklenený úľ, v ktorom sme priamo v triede pozorovali život včiel. Bol to úžasný zážitok.        
     Z besedy sme odchádzali obohatení o nové poznatky a niekto možno aj odhodlaný venovať sa tejto vznešenej záľube v budúcnosti. 

Žiaci 6.B pozorujú včel pri práci. (Zdroj: zsles.edupage.org)

Skúsili by ste si to v budúcnosti aj vy? Zanechajte nám pod článkom komentár.
Budeme radi.