Ako dopadla olympiáda zo slovenského jazyka na našej škole?

26.11.2019 14:15
Zo školy

Autor : Igor Dobšovič, ZŠ s MŠ Dolné Orešany

Späť na úvod

Roku pána 2019 sa po tretí raz na našej škole uskutočnila olympiáda zo slovenského jazyka a aj po tretí rok bude mať zástupcu v krajskom kole. Bude to opäť po roku Igor Dobšovič? Pozor, spoiler, odpoveď je nie.

No ešte predtým, ako sme sa dozvedeli meno, sme si museli prejsť tromi kolami plných ypsilonov, slovných druhov a skloňovania. A aby sme porozumeli tomu, čo viedlo k vyhláseniu víťaza, musíme sa preniesť na začiatok toho všetkého - teda na začiatok tretej vyučovacej hodiny, v utorok 5.11.. Skupina 10 vybraných žiakov ôsmeho a deviateho ročníka sa dostavila do vopred určenej miestnosti, v tomto prípade do učebne deviateho ročníka. Tam si vymenili odhodlané pohľady a pripravili sa bojovať o prestížne víťazstvo.

Olympiáda zo slovenského jazyka bola zložená z troch častí - testu, transformácie textu a ústneho prejavu. Každá bola bodovaná samostatne a skóre zo všetkých sa neskôr sčítalo do finálneho súčtu bodov. Podľa toho bolo určené finálne poradie.

Prvý na rade bol test. Bol zložený z čítania s porozumením, ľahších i ťažších otázok. Niektoré sme sa ešte neučili, takže sme mali menšiu šancu na ne správne odpovedať. No potom, ako sme tento preťažký test zvládli, sme sa vrhli na druhú časť, a to transformáciu textu. Pre nezasvätených tento pojem vysvetlím. Úlohou bolo prerobiť daný text na iný žáner. V našom prípade sme mali prepísať báseň Milana Rúfusa na umelecký opis jesennej prírody. Keď sa v nás spomienky na túto disciplínu naplno usadili, nastal čas na veľkolepé finále - ústny prejav. Disciplína, ktorej zmienka u žiakov privoláva husiu kožu. Po jej skončení si nejeden účastník vydýchol.

A takto sme sa dostali až k vyhláseniu výsledkov. Keďže učitelia si potrpia na napätie, museli sme si ešte pár minút počkať. No potom to už konečne prišlo. Niektorí zostali sklamaní, iní sa zas tešili, no nakoniec zazvonil zvonček a vyučovaniu bol koniec. Trieda sa vyprázdnila a bola pripravená na ďalší deň. A takmer som zabudol na to najdôležitejšie.

Stupeň víťazov vyzeral nakoniec takto:

1. Kristína Fabrická

2. Barbora Popovičová a Igor Dobšovič

3. Jana Belicová