Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

04.11.2019 14:22
Zo školy

Autor : Alena Kanderová, ZŠ s MŠ Stará Bystrica

Späť na úvod

Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sme sa 28. októbra zapojili do 15. ročníka celoslovenského projektu a zároveň aj súťaže pod názvom "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice." Tohtoročná téma znela: „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“. Naše podujatie sme nazvali: "JGT - Jedinečná Generácia Talentov, Jednozväzková Galéria Tvorivosti."

V úvode dňa sme sa zoznámili s osobnosťou Jozefa Gregora Tajovského prostredníctvom zaujímavých prezentácií. Každá trieda mala možnosť prečítať si jednu z jeho poviedok, najmä príbehy zo starootcovského cyklu. Následne sme sa venovali práci s textom, pri ktorej sme si precvičili čítanie s porozumením a rozšírili si slovnú zásobu. Nechýbali ani úlohy zamerané na rozvoj kreativity, pri ktorých žiaci vymýšľali poviedkam nové názvy, menili rôznym spôsobom text (nové postavy, iný záver...) a pre zaujímavosť porovnávali vtedajší život s dnešným - moderným. V rámci dramatického krúžku si žiaci 1. stupňa pripravili divadelné predstavenie, ktorým ozvláštnili toto už aj tak netradičné predpoludnie. Vyvrcholením dňa bola kresba plagátov v skupinách, v ktorých deti zachytávali rôzne situácie z prečítaných príbehov. Spojením všetkých kresieb vzniklo jedinečné dielo - ilustrované poviedky Jozefa Gregora Tajovského očami našich detí. Žiaci neváhali toto svoje dielo prezentovať aj na verejnosti.

Tento deň bol netradičný, zaujímavý, plný aktivít a tvorivosti. Veríme, že takéto podujatia budú motivovať naše deti, aby častejšie siahali po knihách a školská knižnica sa tak stane ich obľúbeným miestom.