Zber papiera

29.10.2019 14:57
Zo školy

Autor : Lili Takácsová, ZŠ Rozmarínová, Komárno

Späť na úvod

    Zber papiera je každoročná udalosť našej školy. Každú jeseň a jar nosíme papier do zberných surovín. Je jedno, či donesieme veľa alebo málo papiera, dôležité je, že prispejeme aj my.    

     Tento rok som už aj ja mohla byť súčasťou pomoci pri zbere papiera. Bola to zábavná a dobrá skúsenosť. Z triedy sa prihlásili štyria - a to ja, ešte jedno dievča a dvaja chalani ( No, chalani, môžete sa hanbiť). Spolu sa vyzbieralo 20 843,62 kg.

     Našej pozornosti neuniklo, že niektoré malé autá doniesli viac než niektoré dodávky. Chalani nás skoro nepustili k vykladaniu papiera ( rodení gentlemani  ), ale nejako sme to zvládli.    

     Prečo to robíme ?

    
Vedeli ste napríklad, že jedna osoba v priemere vyprodukuje 480 kg odpadu za rok? Následne sa iba 18 % tohto odpadu recykluje? Alebo že 1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov? Globálne environmentálne problémy sú realitou súčasného sveta a je potrebné o nich hovoriť, ale aj pre ne niečo urobiť.

     Pár postrehov ...


PaedDr. Marek Tóth (učiteľ) : Na tento zber papiera len tak nezabudnem. Počasie a nálada boli super, až kým sa nestal ten nešťastný krok. Jeden zo žiakov mal úraz. Bohužiaľ sme museli privolať rýchlu zdravotnú službu. Veľmi sme sa zľakli, v nemocnici ho ošetrili a nakoniec mohol ísť ešte v ten deň domov. Je pre mňa veľkým hrdinom, že všetko tak super zvládol.

Lukáš (deviaty ročník) : „Na zbere papiera bolo dobré to, že sme sa aj zabavili aj si zaposilovali a ešte, že som sa za takéto dobre veci, ktoré sú pre planétu dobré.“