Milyen is cserediáknak lenni?

26.10.2019 19:27
Zo školy

Autor : Alžbeta Iróová, ZŠ a Gymnázium s VJM, Dunajská, Bratislava

Späť na úvod

Gondolom, hallottatok már arról, hogy iskolánkban minden évben lehetőségünk van spanyol diákokat fogadni. Ha esetleg nem hallottál róla, vagy félsz az ismeretlentől, vajon milyen is lehet, ha egy spanyol fiatal a házatokban alszik, eszik, akkor görgess lejjebb és állj neki az olvasásnak!

A beszéd

Ajánlom, készülj fel arra, hogy a várva várt diák angolnyelvi tudása korántsem lesz kiváló, de még érthető sem. Természetesen tisztelet a kivételnek! Tudtad, hogy a spanyol nyelv a földünk második világnyelve, amit több mint 21 országban beszélik? Azt hiszem, hogy így már érthetőek a spanyolok angol nyelvi hiányosságai. Ezt még jobban megnehezíti az a kíméletlen akcentus, ami sajnos az egész világon jelen van. Mázli, hogy a mai világunk aktívan használ mobiltelefonokat, amik egészen megkönnyebbítik a kommunikációt más nemzetek között.

A temperamentum

Ne feledkezzünk meg a spanyolok mozgalmas és pörgős vérmérsékletéről sem! A negyedik és ötödik napon mi, az itthoni diákok, általában már halottak vagyunk, míg a spanyol diákok csak többet és többet szeretnének lézengeni, bóklászni a városban. Ebből az következik, hogy ha nincs jó tűrőképességed és türelmetlen is vagy, ne habozz, inkább feledkezz meg a programról. Egy kis szelet továbbá a természetükről: a spanyol lányok remek tánctanárok ;)

A befogadás

Sokan azon aggódnak, hogy este, amikor hazaérnek mit is kellene velük csinálni. Nos, egy nagyon jó tanács: tervezzetek estig húzódó, rengeteg közös programot a csapattal együtt! Bóklásszatok Pozsonyban, vigyétek el őket valami menő, hangulatos helyre, látogassátok meg Bécset, Budapestet… Annyi programot lehetséges szervezni, amennyire nem is gondolnátok! A temérdeknyi fotózkodás Ne lepődjetek meg, ha körülbelül minden sarkon fotózkodni akarnak majd a diákok veletek vagy nékületek. Az “insta-fotók” fontos szerepet töltenek be az életükben. Szerintük Szlovákiában sokkal szebb a táj, mint Spanyolországban, ezért muszáj mindent megörökíteniük.

Az ételimádatuk

Mivel a spanyol és a szlovák konyha rendkívül eltér egymástól, a spanyol diákok nem igazán tudják megszokni a szlovák nemzeti ételeket. Még ha te imádod a bryndzové halušky-t, ettől ő nem fogja. És ezt meg kell értened. Néha egy-két kitérő a mekibe nagyon nagy örömet tud okozni a külföldi fiatalságnak. Ja, és a legfontosabb: csakis olyan kávézóba üljetek, ahol van forró csoki! Ha kávét isznak, attól még jobban felpörögnek. Erre nem mi jöttünk rá, ez a saját közlésük volt.

Az utolsó, de egyben legfontosabb: A barátság

Néha meglepődnétek azon, hogy két különböző nemzet mennyire össze tud kovácsolódni. Ezt az előző program kapcsán, azt hiszem, hogy a hetünk vége felé sikerült kialakítani. Tehát ne csüggedjetek, mert a legváratlanabb pillanatban is bekövetkezhet ez a csodálatos dolog. Továbbá az egészben szinte az a legjobb, hogy te is eljuthatsz Spanyolországba, Valenciába, ahol újra találkozhatsz velük. Egy jó tanács: Ha már tényleg nagyon kimerült és komor vagy a sok fáradtságtól a programon belül, akkor gondolj csak a spanyolországi tengerpartra, napsütésre, pihenésre és sziesztára. :)

Remélem, ezzel egy kicsit ráébresztettelek benneteket arra, mi is az előnye (és részben hátránya) a cserediák programnak. Most már rajtad áll a döntés, hogy részt veszel-e a következőben!

Nagy Antónia, II.A