Chrípka začína útočiť...

07.11.2019 18:56
Zo školy

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

keďže nás už babie leto definitívne opustilo, teplé počasie októbra je natrvalo preč. A s prichádzajúcim novembrovým počasím súvisia ranné hmly, chladné počasie a samozrejme aj chrípkové obdobie. Verím, že základné informácie o tomto ochorení pozná každý. Ak si však chceš doplniť informácie, si na správnom mieste. V tomto článku sa dozvieš, aké sú príznaky chrípky a získaš aj nejaké rady, ako sa proti nej brániť.

PRÍZNAKY CHRÍPKY:

Nástup chrípky je náhly z "plného zdravia". Ďalším príznakom je zimnica, bolesti hlavy a svalov, silná bolesť v krku. Horúčky zvyčajne okolo 39-40 °C. Potom je tu kašeľ, ktorý môže byť suchý, úporný a často až bolestivý. Príznakom chrípky je tiež celková slabosť.

7 TIPOV, AKO SA BRÁNIŤ PROTI CHRÍPKE:

  • CESNAK A CIBUĽA - pôsobia ako prírodné antibiotikum. Tým, že zjete aspoň 2 strúčiky cesnaku denne, sa vám vaša imunita výrazne posilní. Výpary z cibule zas uvoľňujú nos.
  • DOSTATOK TEKUTÍN - dospelý človek by mal denne vypiť 2 litre vody alebo iných tekutín, ako sú napr. ovocné šťavy, bylinkové nápoje. Dostatočným príjmom tekutín sa z tela vyplaví viac toxických a škodlivých látok a telo sa dokáže viac ubrániť proti chrípke.
  • DODRŽUJTE HYGIENU - počas dňa sa dotýkame rôznych predmetov na, ktorých môže byť vírus chrípky. Preto by sme si mali ruky umývať pravidelne teplou vodou, ale najlepšie antibakteriálnym mydlom.
  • NEZABÚDAJTE NA VETRANIE - Keďže sa chrípka prenáša vzduchom, je potrebné pravidelné vetranie doma i v škole. Vetranie je účinný spôsob, ako predísť chrípke. Dôkladné vetranie zabráni šíreniu vírusu. 
  • JEDZTE VITAMÍNY - ak vo vašom okolí prepukla chrípka, treba zvýšiť príjem vitamínu C. Nájdete ho v kyslej kapuste, citrusoch, červenej paprike, zemiakoch alebo chrene. Nesmieme zabudnúť ani na vitamín E, ktorý nájdeme napr. v orechoch, maku alebo strukovinách.
  • DÝCHAJTE NOSOM - dýchanie, aj keď si to možno neuvedomujete, je pri chrípke veľmi dôležité. Dýchanie ústami totiž vysušuje sliznicu a sliznica je tzv. obranná línia proti chrípke a nachladnutiu.
  • PREVENCIA - v období najväčšej epidémie je lepšie sa nezdržiavať v spoločnosti, kde je veľké množstvo ľudí. Taktiež netreba zanedbať vhodné oblečenie, vďaka ktorému môžete zabrániť prechladnutiu. Najefektívnejšou prevenciou pred chrípkou je očkovanie. Je dobré sa udržiavať najmä v dobrej fyzickej kondícii a dopriať si každodenný pohyb na čerstvom vzduchu.