Septembrové aktivity v ZŠ Školská

23.10.2019 08:31
Zo školy

Autor : Monika Jokalová, ZŠ Školská, Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

Nový školský rok začal a my sme sa do neho pustili s odhodlaním. Už od začiatku septembra sa naši žiaci zapájali do rôznych aktivít, ktorými „žila“ celá škola. Hneď prvý septembrový piatok sa niesol v znamení ,,ENVIRODŇA“ vyhláseného mestom Bánovce nad Bebravou. Pre žiakov a zamestnancov našej školy environmentálna výchova nie je neznámy pojem. Vybudovali sme si enviro-učebňu, kde uskutočňujeme projektové dni, vyučovanie predmetov prvouky, prírodovedy, biológie a realizujeme množstvo zaujímavých aktivít. Jednou z nich je už piate pokračovanie výchovno-vzdelávacieho programu NEPZ (Najbohatšie ekosystémy planéty Zem). Aktívni pracovníci z rezervácie na Sumatre prišli v tento deň formou zaujímavej prednášky na tému ,,Koralové útesy“ oboznámiť žiakov 1. – 9. ročníka s kritickým stavom ďalšieho ekosystému v prezentovanej oblasti. Ďalšie aktivity sa počas envirodňa realizovali v okolí našej školy. Zbieranie odpadkov, hrabanie trávy, čistenie chodníkov, ale aj kŕmenie rybičiek v školskom jazierku či zisťovanie druhov a počet kusov stromov v areáli, to je len malá zmienka o kladnom vzťahu našich žiakov k prírode. V ekologickej osvete budeme pokračovať i ďalšími zaujímavými činnosťami pre našich žiakov, pretože táto forma výchovy žiakov je potrebná pre záchranu našej Zeme. Naším cieľom je tiež získať certifikát ,,Zelená škola“. Okrem prírodných aktivít sme sa venovali aj športovaniu.

V tomto roku prebiehal už 5. ročník Európskeho týždňa športu, kampane na nabádanie k pohybu a športovaniu čo najväčšieho počtu ľudí každej vekovej kategórie. Naším tohtoročným heslom bolo: Pohyb je život. Pridaj sa! Po otvorení a rytmickej rozcvičke pod vedením pani učiteľky Magdolenovej v telocvični zvládli žiaci prvého stupňa všetky pohybové aktivity vonku na výbornú. Pridali sa k nám a veľmi sa snažili i deti z MŠ Severka so svojimi pani učiteľkami a naše pozvanie prijali aj klienti z DSS Archa. Nasadenie a odhodlanie, s akým prechádzali rôznorodými športovými aktivitami, sa len tak ľahko nevidia. V rámci svojich možností podávali obdivuhodné výkony. Všetci zúčastnení sa o tomto športovom podujatí vyjadrovali veľmi pozitívne. Boli vďační, že sa mohli pridať a bolo im umožnené zacvičiť si a rozhýbať sa. K zdarnému priebehu nám pomohlo aj pekné jesenné počasie.

Posledný septembrový štvrtok si naša škola opäť pripomenula Európsky deň svetových jazykov. Žiaci vyšších ročníkov sa v jednotlivých triedach predstavili ako zahraniční kamaráti z rôznych krajín. A tak nás navštívil Rus, Španielka, Talian, či Francúzka a mnohí iní. Vo svojom rodnom jazyku sa slušne pozdravili, predstavili menom typickým pre svoju krajinu, upresnili, z ktorého mesta pochádzajú a aké jedlo im najviac chutí. Na základe týchto indícií žiaci určovali krajinu, z ktorej zahraniční kamaráti prišli. Pomôckou im bola aj národná vlajka každého návštevníka. Darilo sa im to výborne! Takéto obohatenie vyučovacieho procesu s dôrazom na jazykovú a kultúrnu rozmanitosť krajín bolo určite zábavné i poučné. A ďakujeme za návštevu!