Roboty v akcii

09.01.2020 11:27
Zo školy

Autor : Patrik Kovka, Gymnázium Cyrila Daxnera, Vranov nad Topľou

Späť na úvod

Na celosvetovej súťaži autonómnych robotov RoboRave International 2019, ktorá sa konala v Číne, sa predstavilo 600 medzinárodných tímov, medzi ktorými nechýbali ani študenti našej školy, ktorí zároveň ako jediní reprezentovali Slovensko.

Jakub Suďa, Matúš Iľko a Tomáš Lukča z Amavet klubu sa predstavili v disciplíne Fire Figthing, čo je - jednoducho povedané - sfukovanie sviečok, ktoré realizuje naprogramovaný robot. Okrem súperov, medzi ktorými boli i vysokoškoláci, sa museli vyrovnať aj s pozmenenými pravidlami - Číňania totiž medzinárodné pravidlá neakceptovali. „V medzinárodných pravidlách, ako ich poznáme zo súťaží my, sú sviečky odstupňované podľa výšky od 10 do 40 cm. V Číne boli iba dve výšky, na ktoré už mali domáci súťažiaci roboty nastavené. Najväčším problémom však bolo, že to neboli klasické sviečky, ale čajové, ktoré majú menší plameň,“ vysvetľoval Matúš Iľko. „Čajové sviečky, na rozdiel od klasických, produkovali vosk, na ktorom sa roboty šmýkali a zasekávali,“ doplnil Jakub Suďa.

Po prvej súťažnej časti postúpila ďalej len najlepšia osmička tímov. Keďže Vranovčania skončili v konkurencii 40 tímov na 13. mieste, do play off sa nedostali. „K dispozícii sme mali desať jázd, no stihli sme ich odjazdiť iba šesť.Tri hodiny sme stratili napr. tým, že sme žiadali, aby ihrisko bolo označené čiernou lepiacou páskou, aby roboty neopúšťali plochu, na ktorej sa súťažilo,“ poznamenal Tomáš Lukča.

Keďže kouč Ján Motešický bol so svojimi študentmi na rovnakej súťaži aj pred rokom, v USA, mohol porovnávať podmienky i atmosféru, v akej sa súťažilo. „Kým v USA to bolo voľnejšie, v Číne platili nekompromisné pravidlá,“ uviedol.

Čína je krajina mnohých kontrastov, čo zaujalo aj vranovských študentov. „Mobily sú neoddeliteľnou súčasťou životov Číňanov. Hoci domáci mali slabšie znalosti angličtiny, nemali problém otvoriť si aplikáciu a komunikovať prostredníctvom prekladača. Napriek tomu, že pokrytie WIFI bolo všade, služby ako Google alebo Facebook, ktoré my bežne používame, sú tam blokované,“ dodal J. Motešický. Jakub Suďa, Matúš Iľko a Tomáš Lukča sa venujú konštruovaniu robotov ešte len druhý rok. Ďalšou výzvou bude pre nich postup na budúcoročné celosvetové finále v Japonsku. Verme, že sa im to podarí a držme im palce!

Fotogaléria k článku