Keď vznikajú nové priateľstvá...

14.10.2019 15:37
Zo školy

Autor : Zuzana Pagáčová, SOŠ dopravná, Školská ul., Trenčín

Späť na úvod

    V dňoch 24.6. - 27.6. 2019 navštívili našu školu žiaci a pedagógovia z družobnej školy VOŠaSPŠ strojná, stavebná a dopravná Děčín. Po príchode vlaku sme na železničnej stanici Trenčín-Zlatovce privítali ctených hostí chlebom a soľou, tradičnými krojmi a samozrejme v sprievode tónov excelentne naladeného harmonikára. Ešte v ten večer sme za búrlivého potlesku slávnostne osadili tabuľku partnerskej školy. Žiaci zabezpečili prehliadku mesta a zamestnanci škôl riešili na neformálnej porade možnosti medzinárodnej spolupráce a vzájomnú podporu.

     Počas nasledujúcich dní sme pre hostí pripravili spoločnými silami bohatý program plný odbornosti, kultúrneho a športového vyžitia. Program bol rozdelený na dopoludňajšiu – odbornú časť a popoludňajšiu športovo-kultúrnu časť (floorbal, volejbal, streľba zo vzduchovky, výstup na Čachtický hrad a návšteva Trenčianskeho hradu). V priebehu dopoludňajších blokov žiaci navštívili dopravnú kanceláriu v Novom Meste nad Váhom na diaľkovo ovládanej trati a Železničné múzeum v Starej Turej, kde sa zoznámili s vývojom oznamovacích a zabezpečovacích zariadení s možnosťou názornej ukážkoy obsluhy.

     Nasledujúce dopoludnie sa nieslo v rovnako odbornom duchu a to návštevou Dopravnej sály na našej škole, kde si žiaci mohli vyskúšať obsluhu zariadení pre riadenie železničnej prevádzky a to od najstarších až po to najmodernejšie. Pre tých odvážnych bola pripravená „odborná štafeta“, kde si mohli na modelovom koľajisku s pracoviskom JOP precvičiť svoje doposiaľ získané zručnosti. Pobyt našich zahraničných priateľov sme spestrili aj varením kotlíkového guláša v príjemnej atmosfére átria našej školy. Posledný večer po nabitom dni sa konalo vyhodnotenie výmenného pobytu a tanečno-zábavný program so živou hudbou. Napriek tomu, že sme so žiakmi z Děčína strávili iba pár dní, dúfame, že naše priateľstvá nám ostanú niekoľko rokov.