Prečo mám rád Dobrú Nivu

12.04.2022 19:37
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na časopis

Tradičné remeslá Dobrej Nivy a jej okolia

     Vyhodnotenie 5. ročníka literárnej a výtvarnej súťaže Čo sa mi páči na Dobrej Nive sa uskutočnilo 17. marca 2022 v Obecnej knižnici v Dobrej Nive. Témou 5. ročníka boli Tradičné remeslá Dobrej Nivy a jej okolia. Žiaci túto tému spracovali formou projektov a výtvarných prác. Celkovo bolo odovzdaných 107 prác. Odborná porota v zložení Mgr. K. Babiaková, Mgr. S. Slávičková a Mgr. J. Slosiarik vybrali na ocenenie 23 prác. Okrem toho bola udelená aj cena riaditeľky školy a cena starostu obce. Vo svojich prácach sa zamerali na remeslá, ako je stolár, košikár, krajčír, uhliar, slosiar, hrnčiar a iné.

     Práce boli ocenené v troch kategóriách.

     V I. kategórii boli ocenení:E. Slugeňová 3. ročník, L. Koledová, A. Melichová, L.Peťková, K. Mihalovičová, P. Povaľač, všetko žiaci 4. ročníka.

     V II. kategórii boli ocenení:E. Babušíková, B. Budová, F. Ruman, B. Bilčíková, J. Klembara, L. Nestor, N. Baková a T. Pisár. Boli to žiaci 6. ročníka.

     V III. kategórii boli ocenení:M. Stančíková, N. Balková, S. Sklienková, T. Peťková, J. Krkoš, N. Alakšová, žiaci 7. ročníka.

     8. ročník reprezentovali J. Melich, J. Bosák, R. Hrnčiarik, D. Mojžišová, V. Špániková a V. Mojžišová.

    Cenu riaditeľky školy si prevzali žiačky 8. ročníka, T. Šimková, K.Čarnokyová, Ž. Baculíková za skupinovú prácu.

    Cenu starostu obce získal Patrik Mlynárik, žiak 4. ročníka.

    Poďakovanie patrí nielen žiakom, ktorí práce zhotovili, ale aj vyučujúcim, ktorí boli žiakom nápomocní pri spracovaní témy. Na podujatie boli pozvaní aj súčasní “ remeselníci“ našej obce. Priniesli žiakom ukázať svoje výrobky z kože, dreva, sviečky vyrobené z vosku, upletené košíky, ušité handrové bábiky a iné zaujímavé výrobky. Predviedli , ako sa spracúva ľan a ako sa pradie na kolovrátku.

    Verím, že aj takýmito aktivitami podporujeme záujem našich žiakov o ľudovú kultúru a tradície v našej obci. Všetkým zúčastneným a organizátorom patri poďakovanie.


Mgr. J. Matejkinová, školská knihovníčka

Fotogaléria k článku