Kam na strednú?

17.06.2022 08:19
Zo školy

Autor : Alena Barabasová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

Kam po základnej škole? Čím chcem byť?

Tak tieto otázky si momentálne kladie nejeden deviatak či ôsmak. Aj z tohto dôvodu sa dnes na našej škole uskutočnilo prvé z plánovaných stretnutí so zaujímavými osobnosťami, ktorí môžu byť inšpiráciou pre našich žiakov a pomôcť im pri výbere strednej školy. Našim dnešným hosťom bol Miloslav Cisko, študent Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, ktorý popri štúdiu už viac ako rok pracuje pre IT firmu. Uplatnil sa a využíva svoje znalosti z matematiky a informatiky pri programovaní a vývoji nových technológií a aplikácií pre nemecký trh. Navštívila nás aj Darinka Čupková, ktorá je študentkou Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a presvedčila nás o tom, že strojníctvo nie je len pre mužov. Naši žiaci sa do besedy aktívne zapájali, zaujímali sa a tak sa dozvedeli mnohé zaujímavé informácie. Pevne veríme, že dnešné príjemné stretnutie bolo pre mnohých žiakov veľmi prínosné.

Neskôr sa konali dve besedy so zaujímavými hosťami pre inšpiráciu našim deviatakom k výberu ich búducich stredných škôl a kariéry. Tým prvým bol Michelinský kuchár (podľa prestížneho Michelinského sprievodcu svetom) Gabriel Kocák. Ten sa vypracoval od pomocného kuchára až po šéfkuchára v najprestížnejších reštauráciách sveta, je dnes známy aj z televíznej obrazovky.

Druhým bol zástupca náčelníka mestskej polície vo Vysokých Tatrách pán Jozef Štefaňák. Žiakov zaujali najmä jeho zaujímavé zážitky zo služby. Týmto im ešte raz ďakujeme za zaujímavú a podnetnú návštevu.

Ďalším hosťom bola absolventka našej ZŠ slečna Bc. Katarína Kandriková. Študovala na bilingválnom anglickom gymnáziu v Sučanoch a teraz je študentkou Hudobného manažmentu na JAMU v Brne a súčasne pracuje v Opere SND ako projektová manažérka Operného štúdia. Okrem toho je členkou výkonnej rady Slovenskej debatnej asociácie, zaujíma sa o kultúru a politiku a je aj občianskou aktivistkou napr. podieľala sa na organizácii osláv SNP v roku 2021 v Banskej Bystrici. Jej esej bola publikovaná v kultúrno-politickom časopise Kultúrny kyslík, ktorý vydáva Inštitút pre kultúrnu politiku, ktorého zakladateľkou je Magdaléna Vášáryová. Všetkých besedujúcich veľmi zaujala svojimi záujmami, no určite aj svojim brilantným rečníckym prejavom. Za čas venovaný našim deviatakom a jej rady jej veľmi pekne ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!


Fotogaléria k článku