3 Deň detí

23.03.2022 14:02
Zo školy

Autor : Matúš Jablonský, ZŠ Málinec

Späť na časopis

Medzinárodný deň detí nezmizol z našich kalendárov ani dnes. Sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Pre nich je tento deň plný zábavy, zaujímavých akcií, darčekov, súťaží v škole, proste pohoda.

Ani tento rok sa na našej škole na tento sviatok nezabudlo. Deti sa dnes neprišli do školy učiť, ale na deň odložiť tašky a učebnice do kúta. Zábava sa začala hneď zrána, keď sa naši bývalí deviataci postarali o hudbu, ktorú bolo počuť na kilometre ďaleko. V tento deň si žiaci zmerali sily v mnohých zaujímavých súťažiach. Pre najmenších sa tiež našlo miesto. S rovnováhou museli držať pingpongovú raketu a na nej pingpongovú loptičku. Ďalej mohli stúpať len na výkresy, a tak sa rýchlo dostať na druhú stranu ihriska alebo čo najrýchlejšie zjesť na nitke pripevnený cukrík. Športové súťaže sa konali v telocvični, kde sa žiaci stretli pri hraní futbalu, florbalu a ďalších športov. Nakoniec sa stihla aj streľba zo vzduchovky.

Aby toho nebolo málo, na ihrisku boli pripravené aj tri stanovištia, v ktorých si každý našiel niečo, čo ho baví. Pani učiteľka Adamcová sa postarala o súťaže, hlavne o tie športové. Skákanie vo vreci, prekážková dráha a ďalšie hry, z ktorých sršala čistá súťaživosť.

Druhé stanovište mali na starosti pani učiteľka Kaputová a pani učiteľka Ridzoňová. Tu deti museli rozhýbať svoje mozgové bunky. Boli sme rozdelení do párov. Ako prvé boli otázky, kde sme mali vybrať správnu odpoveď. V druhej úlohe sme museli vymyslieť básničku, ktorá musela obsahovať päť vopred zadaných slov. Pre mnohých bolo práve toto najťažšie. V poslednej úlohe bolo losovanie a opisovanie slov. O zdravotné okienko sa postarala pani vychovávateľka Kantorová spolu so žiačkou Biankou Pinkovou. Niektorých svojimi otázkami a úlohami prekvapili, napríklad, ako ošetriť zlomeninu pomocou dostupných prírodných materiálov alebo ako vplýva cukor na hyperaktivitu deti. Samozrejme, nemohlo chýbať ani maľovanie na tvár, ktoré deťom robilo radosť celý deň. Nakoniec sa rozdávali ocenenia, ktoré deťom vyčarovali úsmev na tvári.

Dopoludňajšie pohodové chvíle v škole sa pomaly končili a žiaci sa po zábavnom dni plných zážitkoch a smiechu s kamarátmi vrátili domov. Dúfame, že naša škola bude pokračovať v organizovaní Dňa detí, aby mali žiaci na čo spomínať. Síce sa toho ako deviataci zúčastníme už iba raz, ale užijeme si to rovnako ako po prvý raz.

                                                                                                                                                    L. Melicherová