Exkurzia Modra - Devín

18.12.2021 20:28
Zo školy

Autor : Katka Minarovská, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na časopis

Dňa 19. októbra 2021 sme sa my, študenti kvinty, zúčastnili literárno–dejepisnej exkurzie. Autobus nás najskôr zaviezol do neďalekej Modry, kde naše kroky smerovali do Múzea Ľudovíta Štúra, Pamätnej izby a neskôr na miestny cintorín. V múzeu sme videli veľmi peknú expozíciu dobového nábytku, získali sme nové vedomosti nielen o osobe Ľ. Štúra, ale i o jeho spolupracovníkoch či o jeho rodine. Na modranskom cintoríne sme mohli vidieť hrob Ľ. Štúra a zachovalý náhrobný pomník.

Neskôr nás čakala asi hodinová cesta na hrad Devín, kde sme dostali zaujímavý výklad od nadšenej pani sprievodkyne. Porozprávala nám o majiteľoch hradu, o jeho vypálení Turkami, povesť o vežičke Mníška... Na záver našej cesty sme si boli vychutnať dobrý obed v nákupnom centre Avion a v Ikea.

Táto exkurzia bola pre nás zdrojom nových, veľmi zaujímavých informácii o Ľudovítovi Štúrovi - jazykovedcovi, učiteľovi či národnom buditeľovi. Najviac nás potešilo, že sme sa po roku a pol dištančného vzdelávania mohli zúčastniť exkurzie a aj takouto formou sa niečo nové dozvedieť