Stalo sa na našej škole

03.12.2021 13:15
Zo školy

Autor : Renáta Pástorová Szappanosová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na časopis

september, október, november

SEPTEMBER

Európsky deň jazykov

Európsky deň jazykov je oslavou jazykovej rozmanitosti Európy. Tento deň slúži ako pripomienka toho, že tolerancia, kultúrna bohatosť, dobré vzťahy a pocit bezpečia sa dajú rozvíjať len vtedy, keď spolu komunikujeme a keď si rozumieme, aj keď pochádzame z rozličným prostredí či vyznávame rôzne náboženstvá. Európsky deň jazykov slávi tento rok svoje dvadsiate narodeniny. Naša škola si pripomenula toto pekné výročie rôznymi aktivitami pre žiakov 8. a 9. ročníka. Tento rok trocha netradične, triedy medzi sebou súťažili na stanovištiach, ktoré pre nich pripravili učitelia cudzích jazykov, geografie a výtvarnej výchovy.

A kto zvíťazil? 1. miesto získala 8.A, 2. miesto 8.B, 3. miesto 9.B.


Naprázdno ale neodišiel nikto. Žiaci si okrem sladkých odmien odniesli aj pár nových vedomostí.

Biela pastelka

Dňa 24.septembra 2021 sa žiaci a pedagógovia základnej školy v Plešivci zapojili do verejnej zbierky na podporu ľudí so zrakovým postihnutím organizovanou Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska pod názvom Biela pastelka. Zbierka sa konala v priestoroch ZŠ Ulici gemerskej v spolupráci so ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským na Ulici československej armády za pomoci žiačok 6.ročníka: Petry Dalili Filipovej a Liliany Mihálikovej, pod dohľadom pedagóga. Vďaka pochopeniu a záujmu o pomoc nevidiacim a slabozrakým na Slovensku sa podarilo vyzbierať sumu vo výške 174,50 eur. Uvedenou sumou prispejeme k dofinancovaniu aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.


OKTÓBER

21. ročník miestopisnej a historickej súťaže Pro Patria 21. ročník miestopisnej a historickej súťaže Pro Patria

Dňa 14. 10 2021 sa konal 21. ročník miestopisnej a historickej súťaže Pro Patria. Z našej školy postúpilo do 2. kola 6 žiačok. V 2. kole si svoje vedomosti merali so žiakmi zo Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským v Plešivci. 1. miesto získala Karmen Kocsárdyová, 2. miesto Nikola Tomčáková a ako 5. sa umiestnila Simona Koršalová. Všetky žiačky sú z 8.A.


14. 10. si svoje jazykové zručnosti medzi sebou pomerali žiaci 5. ročníka v súťaži Spelling. Súťažili v hláskovaní ťažkých anglických slov. 1. miesto získal Viliam Leskoviansky z 5.a, 2. miesto Flóra Erdélyiová z 5. A a 3. miesto Dominika Kovácsová z 5.B.



NOVEMBER

Olympiáda z anglického jazyka Olympiáda z anglického jazyka

Dňa 25.11.2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Zúčastnilo sa na ňom 18 žiakov zo 6. až 9. ročníka, ktorí si svoje vedomosti z anglického jazyka otestovali v kategóriách 1A a 1B. Po napísaní testu postúpilo 10 žiakov do 2., ústneho kola. V kategórii 1A sa na 3.mieste umiestnil Erik Tomi, na 2. mieste Stefano Laven, obaja zo 7.A. 1.miesto a postup do okresného kola získala Nelly Viluszová zo 6.A. V kategórii 1B ako 3.skončila Lenka Veverkova z 8.A, na 2.mieste sa umiestnila Bianka Jačmanová z 8.B. Najvyššiu priečku a postup do okresného kola získala Tamara Blatníková z 8.B.


Projektový deň

Jednou z najaktuálnejších tém súčasnosti je ochrana života a zdravia. Tejto téme bol venovaný aj projektový deň, realizovaný 26.11.2021. Žiaci prvého aj druhého stupňa sa hravou formou oboznámili s tým, ako chrániť svoje telesné aj duševné zdravie.