Vianočné lahôdky

27.11.2021 13:16
Zo školy

Autor : Diana Murínová, ZŠ Dobšinského, Rimavská Sobota

Späť na časopis

Medovníky

Budeme potrebovať: • 1 kg hladkej múky • 300 gramov práškového cukru • sódu bikarbónu alebo balíček kypriaceho prášku • pol vrecúška perníkového korenia • 2 PL kakaa • 5 vajec • 1 PL roztopeného masla • 250 gramov zohriateho medu

Postup: • Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Dáme ho do misky, prikryjeme navlhčeným obrúskom alebo utierkou a necháme na 12 hodín odpočívať. • Dobre odležané cesto dáme na pomúčenú dosku a znovu ho premiesime a vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Z cesta vykrajujeme formičkami jednotlivé medovníčky a kladieme ich na plech, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou.

Linecké kolieska

Budeme potrebovať: 750 g múka (na krehké cesto babičkina voľba) 250 g práškový cukor 500 g maslo 3 ks žĺtok 1/2 balíček kypriaci prášok strúhaná citrónová kôra lekvár na naplnenie (ríbezľa, malina)

Postup: Všetky suroviny dobre premiešame, kým nám nevznikne pevné cesto. Necháme dobre odležať v chladničke aspoň 30 minút. Neskôr vykrajujeme kolieska, pečieme do ružova (asi 7 minút), a keď vychladnú zlepujeme lekvárom.