Valentín

25.03.2021 10:09
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na časopis

Valentín

...deň kedy si prejavujeme lásku trochu viac ako inokedy,  kupujeme si dračky ( kvety, sladkosti, pozdravy) a zamilované páriky si vyznávajú lásku. Aj keď Valentín nie je náš slovenký sviatok, tak sa teší obľube aj u nás v škole. Každoročne žiacky parlament vyhlasuje súťaž pre celú školu vo výrobe valentínskych pozdravov. Tento rok sa tejto súťaže zúčastnil len prvý stupeň, nakoľko bol aspoň na čas v škole. Deti využili svoju kreativitu a vyrobili priania, ktoré boli priam pastvou pre oči. A tiež boli aj kreatívni v tom, komu to prianie adresovali . Samozrejme, že vyhrávali maminky, ktoré si to aj patrične zaslúžia, ale nepochybili ani pani učiteľky, či pani riaditeľka, ale aj spolužiačka či spolužiak. Deti svoje priania vystavili na chodbu, aby všetci zamestnanci mohli zahlasovať. Výhercov bolo 10 a boli aj ocenení peknými cenami.

Výhercami sa stali: Vilhanová 2 r.,Kilík 4. r., Koštialiková 1. r., Krištof 2. r., Miľanová 4. r., Šaraková 2. r., S. Bosáková 4. r.,Kilíková 2.r., P. Mlynárik 3. r., J. Miškov 1. r. Výhercom srdečne blahoželáme .


My vieme, že lásku si máme ukazovať každý deň, ale prečo by sme nemohli jeden deň byť o trochu viacej zamilovaní? Veľa z nás ani nevie, ako tento sviatok vlastne vznikol . Bol to zamilovaný príbeh alebo tragédia ? Prečítajte si príbeh o vzniku tohto sviatku. Pôvod dňa svätého Valentína je opradený záhadami. Sú s ním spojené mená najmenej troch svätcov - martýrov. Prvým bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi. Druhým svätým bol biskup z Interamny a tretím bol rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. O prvom a druhom Valentínovi sa vie len veľmi málo, a tak je najznámejší príbeh tretieho Valentína. O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie. V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených. Či už sú tieto legendy pravdivé alebo nie, Valentín sa stal patrónom zamilovaných a tento sviatok sa stal obľúbený nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.


Mgr. Lucia Polcová

Fotogaléria k článku