Čo bolo a čo nás čaká...

04.02.2020 21:40
Zo školy

Autor : Kvetoslava Borošová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí čitatelia,

ani sme sa nenazdali a prehupli sme sa do druhého kalendárneho mesiaca nového roku. Za nami je už aj lyžiarsky výcvik našich deviatakov, výpisy vysvedčení sú rozdané a na tak dlho očakávané Vianoce si dnes už nikto z nás ani nespomenie. V týchto dňoch je ale aktuálnou témou chrípka, tak všetkým želáme hlavne veľa zdravia!

Čo všetko sme od posledného čísla stihli?

Začiatok mesiaca december je pre všetky deti spojený s Mikulášom. Samozrejme, zavítal aj do našej školy, a to spolu s čertom aj anjelom. Všetkým šikovným žiakom rozdali drobné sladkosti.

12. decembra sa uskutočnilo školské kolo anglickej olympiády. Bola určená pre žiakov 7. – 9. ročníka. Sily si zmeralo 6 žiakov. Vedomosti si preverili v gramatike, čítaní s porozumením a počúvaní. Ocenení boli všetci súťažiaci autobiografiou Eda Sheerana, samozrejme v anglickom jazyku. 😄

V polovici decembra sa v telocvični SOŠ Čaklov stretli žiaci z viacerých škôl nášho okresu na milej akcii s názvom „Športom k novým priateľstvám“. Medzi nimi bolo aj osemčlenné družstvo z našej školy, zložené zo siedmakov a ôsmakov. Usporiadatelia pripravili 14 športových súťaží a zábavných aktivít. Precvičili si aj aktivity zamerané na pamäť a zasúťažili si vo vedomostnom kvíze. Naše družstvo skončilo na peknom 2. mieste. Predbehli ich len súťažiaci z domácej SOŠ Čaklov.

Tak ako po minulé roky i v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu „Záložka do knihy spája školy“. Tohtoročná téma „List za listom – baví ma čítať“ bola vhodná pre všetky vekové kategórie žiakov. Do projektu boli, pod vedením vyučujúcich na hodinách výtvarnej výchovy, zapojení žiaci z takmer všetkých ročníkov našej školy. Žiaci na záložku nakreslili to, čo ich v prečítaných príbehoch oslovilo. Tvorili ich s láskou a s vedomím, že v obci Sľažany sú tiež žiaci, ktorí naopak vyrábajú záložky pre ne. So ZŠ Sľažany sme si vymenili 130 kusov záložiek, ako i informačný materiál o škole a obci.

Tesne pred Vianocami, ako to už v našej škole býva, sme sa všetci tešili na deň, ktorý sa spája s dvomi milými udalosťami, ktoré sa stali v našej škole tradíciou. Vianočná akadémia, na ktorej mohli žiaci ukázať svojim rodičom, ako sa na ňu zodpovedne so svojimi pani učiteľkami pripravovali a vianočná burza, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou tohto dňa. Na nej si žiaci aj ich rodičia mohli za symbolické ceny kúpiť rôzne drobnosti od výmyslu sveta. Vianočné medovníčky aj iné sladké dobroty, hračky, náramky, knihy, vianočné ozdoby, kozmetiku či handmade výrobky.

Hneď po vianočných prázdninách sa naši deviataci, pod vedením svojich pedagógov - lyžiarskych inštruktorov😄, vybrali do našich majestátnych Tatier, kde prežili týždeň tvrdej driny, ale predovšetkým dni, na ktoré im určite zostanú nezabudnuteľné spomienky. Viac o lyžiarskom výcviku sa dočítate v článku Deviataci v Tatrách od Liany Kmecovej.

21. januára sa deviataci so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili na Dni otvorených dverí, ktorý usporiadala SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. DOD sa konal v priestoroch teoretického a praktického vyučovania s ukážkami prác jednotlivých študijných a učebných odborov. Bol zameraný na poskytnutie podrobných informácií o možnostiach štúdia na ich škole.

A čo nás čaká vo februári?

  • Beseda na tému Medziľudské vzťahy
  • Vytvorenie anonymnej ankety na tému Sexualita
  • Sledovanie dokumentárneho filmu Katka pre žiakov 8. ročníka
  • Školský karneval pre žiakov I. stupňa 
  • Preventívna aktivita so sociálnym pedagógom pre 6. a 7. ročník Šikana 
  • Preventívna aktivita so sociálnym pedagógom pre 3. ročník „Emka to vie“ (prevencia kriminality)
  • Beseda s poľovníkom na tému Starostlivosť o lesnú zver v zime
  • Fašiangy, Turíce - výstava karnevalových masiek

Vzhľadom na prerušenie výchovno-vzdelávacej činnosti z dôvodu chrípkových prázdnin v termíne od 31. 01. 2020 do 06. 02. 2020 uvidíme, čo všetko sa nám podarí zrealizovať. Tak ešte raz všetkým veľa zdravia!