Spoznaj svoj región

23.01.2020 13:42
Zo školy

Autor : Jarmila Nahalková, ZŠ - Grundschule, Hradné námestie, Kežmarok

Späť na časopis

Spoznaj svoj región

Našim regiónom je Spiš. Spiš dostal do daru skutočne prekrásnu a pestrú prírodu. Jeho sever lemujú mohutné a tajomné štíty Vysokých Tatier, ktoré prechádzajú cez Belianske Tatry do jedinečnej scenérie Pienin s riekou Dunajec. Východ uzatvára Levočské pohorie symbolizované najmä masívom Braniska. Juh lemuje Spišsko-gemerské rudohorie, na ktoré nadväzujú fantastické bralá a rokliny Slovenského raja.

Spiš je aj neobvykle bohatou klenotnicou umelecko - historických pamiatok. Vzácne pamiatky sa nachádzajú takmer v každej dedine a turista, ak chce vidieť viaceré pamiatky svetovej úrovne nemusí prejsť ani 100 km. Hodnota a bohatstvo pamiatok sa navonok odráža v tom, že na Spiši sa nachádzajú pamiatky zapísané do Zoznamu svetových prírodných a kultúrnych pamiatok UNESCO, že sú tu pamiatky evidované ako národné kultúrne pamiatky.

K turisticky najvyhľadávanejším mestám na Spiši patrí Kežmarok. A právom. Po Levoči bol druhým najvýznamnejším mestom Spiša. Dnes je klenotnicou pamiatok. Unikátny je jeho drevený evanjelický artikulárny kostol z roku 1717, ale aj nový evanjelický kostol, ktorý budí záujem svojou nevšednou orientálnou architektúrou. V susedstve je budova bývalého evanjelického lýcea s cennou knižnicou, na ktorom študoval P. O. Hviezdoslav. Pôsobivý je komplex okolo katolíckeho kostola s najstaršou renesančnou zvonicou na Spiši i s budovami bývalej mestskej školy. Samotný kostol je cennou architektonickou pamiatkou s neskorogotickými klenbami, ale aj interiér obsahuje mnoho gotických oltárov či sôch. Ku Kežmarku neodmysliteľne patrí  hrad, v ktorom je zaujímavé múzeum. Unikátna je aj železničná stanica postavená v slohu Jugendstil.

JERUZALEMSKÝ VRCH - exkurzia žiakov 6. ročníka

Popradskú kotlinu s riekou Poprad od pradávnych čias križovali diaľkové komunikačné trasy. K takýmto územiam patrí aj lokalita mesta Kežmarok. Výsledkom výskumov sú získané doklady o prítomnosti predchodcu človeka dnešného typu od čias doby kamennej, ľudu badenskej, otomanskej či halštatskej civilizácie na Spiši. Najmarkantnejšie pamiatky sa v Kežmarku zachovali z obdobia mladšej doby železnej – púchovskej kultúry.

Jednou z významných archeologických lokalít je Jeruzalemský vrch, ktorý nesie mnoho známok pravekého osídlenia. Bádatelia tu našli veľké množstvo úlomkov grafitových a hlinených nádob.  Archeologický výskum potvrdil, že Jeruzalemský vrch bol kontinuálne osídlený minimálne od 4. storočia pred Kristom až do 2. storočia po Kristovi. V tomto období žil na našom území keltský kmeň Kotínov. Podobné nálezy sa našli aj na nádvorí kežmarského hradu a na Michalskom vrchu.

V našej škole sme sa rozhodli sprostredkovať žiakom čo najviac zážitkov spojených s poznávaním regiónu. V rámci vyučovania dejepisu sme zvolili exkurziu, ako organizačnú formu vyučovania, na postupné spoznávanie toho, čo nám náš región ponúka. Vďaka spolupráce s pracovníkmi kežmarského hradu, najmä s pani archeologičkou Martou Kučerovou, sa nám podarilo ukázať deťom jednu z archeologických lokalít – Jeruzalemský vrch. Za zmienku určite stojí aj to, že financovanie exkurzie bolo hradené z projektu Mám rád svoj región, ktorý vznikol pri príležitosti 750. výročia udelenia mestských práv Kežmarku, a ktorý mesto Kežmarok podporilo.

01.10.2019 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie spojenej s hodinou v hrade. Mali možnosť spoznávať jednotlivé obdobia praveku na základe skutočných artefaktov – archeologických nálezov, dozvedieť sa veľa o našich slovanských predkoch. Súčasťou exkurzie bola návšteva archeologickej lokality Jeruzalemský vrch, kde sa žiaci oboznámili s témou pravekého osídlenia v Kežmarku.

Centrom osídlenia bol Jeruzalemský vrch. Existovalo tu opevnené hradisko. Celé osídlenie na Jeruzalemskom vrchu mohlo mať rozlohu až okolo päť hektárov. Centrom opevnenia bola lokalita, kde sa dnes nachádza amfiteáter. Pri výstavbe amfiteátra v 60 - tych rokoch minulého storočia a neskôr výstavbou zjazdoviek pravdepodobne došlo k zničeniu najvýznamnejšej časti tejto archeologickej lokality. Archeológovia na jednej z terás Jeruzalemského vrchu, ktoré slúžili aj ako obranné valy, v hĺbke jedného metra, objavili nárožie zrubovej stavby s kamennou pieckou.

Žiaci si odniesli množstvo nových poznatkov, ktoré obohatili ich doterajšie vedomosti o meste Kežmarok.

Spoznávaním nášho regiónu nekončíme. Pani učiteľky geografie a dejepisu už rozmýšľajú, čo najbližšie zo žiakmi navštívia.                                                                                                                                                                                             Mgr. Jarmila Nahalková