Pre múdre hlavičky

20.12.2019 12:04
Zo školy

Autor : Lenka Matvejová, ZŠ - Grundschule, Hradné námestie, Kežmarok

Späť na časopis

ŽEBY ZÁBAVNÁ MATEMATIKA? (alebo niekoľko úloh na počítanie, zamyslenie sa a možno aj potrápenie ...)

Grundschuláci, ponúkame vám niekoľko matematických úloh, pri riešení ktorých vám príjemne prejde čas a vy sa zároveň naučíte niečo nové, prípadne prídete na to, že už vlastne všetko viete😊

HOR SA NA TO

PS: Ešte jedna motivácia. Komu sa úlohy zapáčia, dá ich na papier, vyrieši ich (samozrejme aj s postupom riešenia, odôvodnením a podobne) a prinesie p. uč. Matvejovej do zborovne 2. stupňa na prízemí, má šancu získať JEDNOTKU z matematiky. Čo vy na to? Môže byť????                                                                                                                                                                                                                                                                                       (Zdroj: matika.in, zborník úloh Lomihlav 2019)

3. ročník       

Odčítacia pyramída – odčítavaš dve čísla na rovnakej úrovni, rozdiel píšeš do políčka nad nimi, odčítavaš stále menšie číslo od väčšieho, ale dávaj pozor, tentokrát to nebude také ľahké !


4. ročník

Súčinový štvorec - Doplň súčinový štvorec tak, aby stredové políčko bolo výsledkom súčinu rohových políčok, ktoré sú vedľa stredového políčka. Použiť môžeš len "neposedné" číslice (neposedov), ktoré sú dopredu dané a nachádzajú sa pod súčinovým štvorcom.



5. ročník

Keď matematika nie sú len čísla – Peťko si do kancelárie kúpil novú rastlinu. Janka o nej povedala, že je to červená ruža. Timka o nej povedala, že je to ružový muškát. Mirka o nej povedala, že je to červená orchidea. Každá povedala správne buď farbu alebo druh kvetiny. Akú kvetinu si Peťko kúpil?


6. ročník

Minecraft Promotér Spišo každý pracovný deň spí 8 hodín a cez víkendy 10 hodín. Od pondelka do piatku je vždy 5 hodín denne v práci. Každý deň hrá s kamarátmi Minecraft 6 hodín. Na to, aby sa pripravil na pondelňajšiu poradu, potrebuje prečítať 8 kapitol z knižky. Prečítať jednu kapitolu mu trvá 3 hodiny. Koľko hodín voľného času mu ostane tento týždeň?



7. ročník

Čísla na dverách - Dvere na chodbe vo firme KER sú očíslované kladnými celými číslami. Nájdite všetky dvojice kladných celých čísel, pre ktoré platí, že súčet ich súčinu a väčšieho z ich podielov sa rovná 10.


8. ročník

Štvorec - Na stole je poznámkový blok v tvare štvorca PQRS so stranou 10 cm. Bod T sa nachádza vo vnútri štvorca a platí, že veľkosť uhla SPT je 75 stupňov a veľkosť uhla TSP je 30 stupňov. Aká je dĺžka TR?




9. ročník

Koľko rokov? O 10 rokov bude súčin vekov asistentky predaja Janky a sekretárky Kristíny o 400 väčší ako je teraz. Aký je momentálne súčet ich vekov?


1 1 1 NEZABUDNITE!!! MÁTE ŠANCU ZÍSKAŤ JEDNOTKU Z MATEMATIKY!!! 1 1 1


                                                                                                                                                                                                                      Mgr. Lenka Matvejová