Aktivity 1. stupňa

11.04.2021 08:30
Zo školy

Autor : Gabriela Pellová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na články autora

Deň úsmevu

Vždy v 6. októbrový deň si pripomíname Deň úsmevu.

Pri tejto príležitosti sme sa v IV.C rozhodli, aj v týchto pre nás náročných časoch, vyčarovať niekomu úsmev na tvári.

Riadili sme sa heslom: ,,Vykonaj milý skutok alebo povedz vtip a vyčaruj úsmev aspoň jednému človeku“.

V tento deň sme si rozprávali vtipy a zábavné príbehy.

Vtipy sme vyhodnotili a tri najlepšie odmenili.

Najzábavnejšou aktivitou bola výroba papierových úsmevov, ktorými sme si nahradili úsmevy skryté pod rúškami.

Podobné aktivity v tento deň prebiehali aj v triedach 1. A a 3. A pod vedením triednych učiteliek Petrekovej, Čief Fiľakovskej a

na anglickom jazyku pod vedením p. Tomovej.


Deň starých rodičov

Deň starých rodičov Úctu k starším si tradične pripomíname v mesiaci október, zároveň však v druhú októbrovú nedeľu majú sviatok aj naši starí rodičia. V životoch detí starí rodičia zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Symbolizujú rodinu, lásku a spájajú generácie. Na základe toho, sme sa rozhodli potešiť starkých ručne vyrobenými pozdravmi. Vložili sme do nich kúsok srdiečka a v krátkych veršíkoch vyznali city a poďakovanie za ich opateru a lásku, možno inak, ako doteraz. Pozdravy žiaci odovzdávali osobne, alebo posielali poštou. Do tejto milej aktivity sa zapojili triedy 4. C, 3. A a 1. A pod vedením pani učiteliek D. Vančovej, Z.Č. Fiľakovskej a B. Petrekovej a pani vychovávateliek M. Bačovej, O. Klausmanovej a G. Schwarczovej.


Deň zdravej výživy

Pri príležitosti svetového dňa zdravej výživy, sme si v IV.C triede pripravili aktivity, ktoré s týmto dňom súviseli. Čakalo nás kopec zábavy. Poučenie, doplňovačky, zdravá desiata, rozhovory o význame zdravej výživy, tvorba plagátov, pyramídy zdravia a mnoho ďalších aktivít. Naším cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporovať u žiakov konzumáciu ovocia a zeleniny, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh Národného programu prevencie obezity pre deti. Žiaci boli zdravým dňom nadšený, veď maškrtiť sa dá aj zdravo.


Deň jablka

21.10. si pripomíname Svetový deň jablka. My, žiaci 4.C triedy sme si uctili toto ovocie triednou oslavou. Pripravili sme si množstvo aktivít, ktorých ústrednou témou bolo toto chutné a veľmi zdravé ovocie. V tento deň nás čakalo množstvo zábavy, poučenia, hier. Viedli sme rozhovory o význame jablka, o jeho prospešnosti pre naše zdravie, riešili sme pracovné listy a lúštili tajničky. Tvorili sme pomocou jabĺčok. Naše dopoludňajšie aktivity plynulo nadviazali na aktivity v ŠKD s pani vychovávateľkou Pivovarníkovou, napr.: Jabĺčkové pexeso, Kto som?... Celým dňom nás sprevádzalo zdravé maškrtenie vlastných jabĺčkových dobrôt, ktoré nám pripravili šikovné mamičky. Cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia a zeleniny a tým poukázať na ich prospešnosť.


Záložka do knihy spája školy

V školskom roku 2020/2021 sme sa opäť na I. stupni zapojili do 11. ročníka česko-slovenského projektu ,,Záložka do knihy spája školy“. Našou úlohou v tomto projekte bolo vytvoriť so žiakmi záložky na tému: ,,Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básni a v próze“. Samotnej tvorbe predchádzalo čítanie zaujímavých príbehov, básni či riekaniek, ktoré nás inšpirovali k samotnej tvorbe pútavých záložiek. Aktivita bola veľmi zaujímavá aj pre našich prváčikov, ktorí sa s radosťou do nej zapojili. Vytvorené a vyzdobené záložky sme koncom novembra odoslali do určenej partnerskej školy ZŠ Stařeč v Českej republike. K záložkám sme pripojili list s vrelými pozdravmi, ktorý sme so žiakmi 4.C triedy spoločne napísali. Záložky už k našim novým českým kamarátom dorazili a urobili im veľkú radosť, presne tak, ako ich záložky potešili našich žiakov. Projekt trval od 1. októbra do 15. decembra 2020.