11 Jeseň očami ŠKD

21.12.2020 18:05
Zo školy

Autor : Matúš Jablonský, ZŠ Málinec

Späť na články autora

Jeseň sa nebadane vkradla do našich dní. Z noci do rána rozvešala na brány rozprávkové biele pavučinky, na zem prestrela farebný šuchotavý koberec, rána zahalila do kabáta z mliečnej hmly, na nebi spolu s vetrom roztancovala nezbedné šarkany, domovy prevoňala škoricovým jablčníkom.

Aj život v ŠKD nabral nové farby. Deti sa horlivo pustili do výroby pozdravov, ktorými si chceli v októbri uctiť múdrosť šedín a skúseností našich seniorov. Spomenuli si v nich na svojich starých rodičov, ale hlavne na bývalých pedagógov našej školy. Obálky s pozdravmi im družinári odniesli priamo do schránok, dúfajúc, že urobia adresátom rovnakú radosť, s akou ich deti vyrábali.

Blížiace sa dušičkové obdobie priviedlo predposledný októbrový týždeň obe oddelenia ŠKD spolu s vychovávateľmi na miestne cintoríny. Zapálením spomienkovej sviečky si v tichu pripomenuli tých, ktorí už navždy spia svoje sny vo večnosti. Rozprávali sa o dušičkových zvyklostiach v ich rodinách, o zaujímavostiach katolíckeho i evanjelického cintorína, sviečku zapálili i na hrobe bývalej málinskej pedagogičky - p. učiteľky Schwarzovej.

Ako každoročne je koniec októbra už tradične spojený aj s tradíciou slávenia sviatku Halloween, ktorý sa v poslednom čase teší obľube aj v našich končinách. V ŠKD si halloweensku tradíciu deti pripomenuli vyrezávaním tekvíc, kreslením čarodejníc, strašidielok, netopierov či pavúkov, ktorými potom ožili chodby našej školy.

Jeseň sa ešte nekončí, paletou svojich farieb bude ešte pár dní tešiť ľudské oči. A deti v ŠKD sa už teraz tešia na nové zážitky a zaujímavé tvorivé činnosti, ktoré sme si pre ne pripravili.

                                                                                                                                                                                                                                B. Kancková