Turistická vychádzka územím Partizánskej republiky

23.11.2022 11:19
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na články autora

    Druhú októbrovú sobotu, kedy už konečne prišlo „babie leto“, absolvovala skupina žiakov ZŠ s MŠ Juraja Slávika Neresnického v Dobrej Nive, ich rodičov, ale tiež i členov ZO SZPB v Dobrej Nive , turistickú vychádzku. Vybrali sme sa z Donoval, cez Kozie chrbty, Hiadeľské sedlo do Korytnice. Skoro 16 km túra v slnečnom počasí bola veľmi príjemná. Okolitá príroda v jesenných farbách nám ponúkala množstvo nádherných záberov do objektívov fotoaparátov, či mobilov. Našim cieľom však okrem kochania sa prírodou, bolo aj uctenie si pamiatky bojujúcich partizánov počas SNP a obetí fašistov na tomto území našej republiky. Sviečku sme zapálili pri pamätníku na Polianke, ktorý je venovaný aj Karolíne Bullovej za živa upálenej vo svojom dome podpálenom nacistami.

    Druhým pamätným miestom, kde sme položili spomienkový veniec, bol pamätník venovaný sovietskym partizánom, ktorí zoskočili ešte v júni r. 1944 pred vypuknutím SNP v blízkosti Hiadeľského sedla. Záver túry sme už absolvovali po lesnej ceste, obsypanej padajúcim žltnúcim lístím, potvrdzujúcim vrcholiacu jeseň a blížiacu sa zimu. Z krásnej jesennej idylky nás doslova prebral vstup do kúpeľov Korytnica, do blízkosti chátrajúcich objektov, ktorým už asi niet pomoci. Len štyri minerálne pramene dokazujú, že ľudia sem ešte chodia za liečivou vodou. Až sa slzy tisnú do očí nad tým, ako štát dovolil schátrať aj toto „zlaté vajce“... Pri kríži venovanom uzdraveným pacientom ešte z roku 1869, sme tiež zapálili sviečku. Chceli sme si takto uctiť pamiatku tých, ktorí vybudovali tieto kúpele.     

    Na blízkom parkovisku nás však už čakal autobus, a tak sme len náhlivo do neho nastúpili, aby naše oči dlhšie nevideli toto pustnúce kúpeľné údolie. A aby sme si nepokazili celkový dojem a pekné zážitky z celého dňa a prejdených kilometrov.


Pripravil Mgr. Ján Slosiarik

Fotogaléria k článku