Bájky

18.01.2023 09:58
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na články autora

Z literárnej tvorby našich žiakov

Žiaci 4. ročníka ukázali, že majú literárny talent. Na hodinách čítania vytvorili príbehy - bájky na tému:

Keď nezhodnú sa priatelia,

robota nebude stáť za veľa,

veď trápenie len núka.


Margarétka Kiliková, Betka Baculíková, Miška Bosáková

Mačka a päť myší

Raz sa päť myší snažilo napadnúť mačku. Myška Miška chcela chytiť mačku do siete. Myška Hryzka nachystala na mačku myšaciu pascu zo smetiska. Myšiak Chvostík chcel na mačku skočiť, keď sa pôjde najesť. Myšiak Fúzik na mačku nachystal jamu. Myška Uška chcela mačku tresknúť panvicou po pysku. A tak čakali, čakali, kým sa mačka chytí. Pohádali sa, lebo si mysleli, že každej pasca je najlepšia. Nakoniec skončili každá vo svojej pasci.


Dominika Kyseľová, Maťko Baláž, Mirko Bariak, Adamko Rajčok

Chladnička, slimák a človek

Slimák zas stretol človeka. Slimák sa spytuje: „Pomôžeš mi odtlačiť tú chladničku?“ „Áno, ale ako?“ „Budeme tlačiť.“ „Dobre, tak tlač!“ Zle je, slimák si nevšimol, že človek tlačí do inej strany. A možno tlačia až doteraz.


Mirka Kružliaková, Monika Šaraková

Pes, mačka a kôň

Niekde ďaleko tiekla voda. Bolo to za dlhou horou. Pes a mačka už nevládali. Išiel s nimi aj kôň. Vyskočili koňovi na chrbát a išli. Keď prišli k vode, išli sa napiť. Zistili, že je málo vody, museli si ju rozdeliť. Kôň všetku vodu vypil.


Adamko Danko, Riško Mrenica, Samko Tišliar

Hus, krab a kapor

Hus, krab a kapor sa dohodli, že sa stretnú pri priehrade. Dohodli sa, že tam postavia dom. Krab len klepetami stále šťukal do tehly, hus jedla pŕhľavu a kapor plával a nemohol sa dostať na súš.

Ponaučenie: treba sa vopred dohodnúť, kto čo spraví, kým začneš robiť.


Nelka Mikulčíková, Evka Slugeňová, Kajka Povalačová

Pes, mačka a myš

Raz na jednom dvore, Žili si zvieratká tri. Myš si zobrala syr, Pes a mačka sa nevedeli dohodnúť, Kto si zoberie aký veľký kus. Išla starká na dvor sa pozrieť, Tam mačka a pes nevedeli sa dohodnúť, Syr im vzala.


Pripravila : Mgr. A. Kiliková, I. Sklenková

Pes, mačka a myš Raz na jednom dvore, Žili si zvieratká tri. Myš si zobrala syr, Pes a mačka sa nevedeli dohodnúť, Kto si zoberie aký veľký kus. Išla starká na dvor sa pozrieť, Tam mačka a pes nevedeli sa dohodnúť, Syr im vzala.