Vlastná tvorba žiakov

16.05.2021 12:30
Zo školy

Autor : Diana Murínová, ZŠ Dobšinského, Rimavská Sobota

Späť na články autora

V jedno ráno sa Ludviga prebudila veľmi zavčasu, čo sa nestávalo veľmi často. Nemohla zaspať a vďaka tomu bola ešte mrzutejšia a panovačnejšia. Bola známa svojou zlou povahou.

Vždy, keď ráno vstala, zakričala: ,,Prineste mi raňajky, vy klebetné husi!“ No taká už bola Ludviga. Ale jej sestra Katarína bola presný opak. Ona bola milá a láskavá. Keď vstala, išla pomáhať do kuchyne a vždy myslela na iných a až potom na seba. Tieto dve sestry sa od seba tak odlišovali ako cukor od popola. Obidve mali dámsku výchovu. Ich rodičia tiež neboli celkom obyčajní, otec bol prísny a matka bola na strane Kataríny. Aby sme si to ujasnili Ludviga bola síce pekná, ale svojej sestre nesiahala ani po členky. Ludviga z duše nenávidela svoju sestru. Ako som už spomenula, v to ráno bolo nielen pre Ludvigu hrozné, ale aj pre ostatných na zámku. Hrad totiž obsadili ich najväčší nepriatelia Gobáni. Katarína rýchlo zobúdzala spiacich obyvateľov zámku a vôbec pri tom nemyslela na seba. Nanešťastie, keď chcela ujsť tajnou chodbou za ostatnými, zajali ju Gobáni a odniesli na svoj hrad. Tam ju dlho väznili až kým sa nestal zázrak. V ten deň sa Katarína mala proti vlastnej vôli vydať za následníka trónu Gobánov Fridricha Slavošínskeho. Keď prišli do veže, kde väznili Katarínu a chceli ju odviesť do kaplnky, vyskočila z okna, nespadla však na zem. V tej chvíli, ako vyskočila, chytili ju do pazúrov dvaja veľkí orly a odniesli ju do jej rodnej zeme. Nad veľkou lúkou orly zmizli. Katarína sa zvítala s celým kráľovstvom, ktoré bolo veľmi rado, že vidí svoju dlho oplakávanú panovníčku. Ale radosť netrvala dlho, pretože kráľovná smrteľne ochorela a zomrela. Starý kráľ odovzdal vládu Kataríne a jej mužovi. Za tento čin sa Ludviga veľmi nahnevala. Rozhodla sa, že sestru zvrhne z trónu. A však v tú noc, keď sa rozhodla uskutočniť svoj plán, zjavil sa jej duch nebohej matky a prehovoril jej do duše. Až vtedy si Ludviga uvedomila čo chcela spraviť a horko sa rozplakala. Plač prebudil jej sestru, ktorá sa ponáhľala za ňou. Keď jej Ludviga všetko rozpovedala, Katarína sa iba zasmiala. Ludviga najprv nevedela prečo sa smeje, no potom sa tiež z chuti rozosmiala.

No a od tej noci aj Ludviga pomáhala tým, ktorí to potrebovali bez ohľadu na to, akého sú pôvodu. No a to je koniec o Ludvige a jej magickej premene.

Autor: Anna Kapcová - V.A