Medzinárodný deň školských knižníc

18.11.2019 17:42
Zo školy

Autor : Monika Jokalová, ZŠ Školská, Bánovce nad Bebravou

Späť na články autora

Téma: „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“.

Školská knižnica zorganizovala podujatie Minulosť a súčasnosť v Tajovského poviedkach. Cieľom tohto podujatia bolo priblížiť žiakom život malého Jozefa u svojich starých rodičov, ale aj spoznať jeho rozprávačské umenie pri zachytávaní životných osudov ľudí z rôznych vrstiev spoločnosti. Tomuto cieľu sme prispôsobili aj aktivity primerané veku a ochotne sa zapojili aj starí rodičia a rezbár, ktorí prijali naše pozvanie.

Inšpiráciou pre aktivity žiakov na I. stupni bola najmä poviedka Do konca z jeho starootcovského cyklu. Pracovitosť spisovateľovho starého otca a starej mamy boli podnetom k tomu, aby žiaci 1. ročníka rozprávali o tom, čo dokážu urobiť ich starí rodičia, čo robia spolu s nimi, ako sa hrajú. Druháci zas prostredníctvom interaktívnej tabule spoznávali, čo sú páračky, obdivovali petrolejovú lampu a s obdivom pozorovali prácu uja rezbára, ktorý v triede vyrezával z dreva zvieratká. Žiaci III. A si pozvali v tento deň staré mamy, ktoré im rozprávali o tom, aké bolo ich detstvo: chovali domáce zvieratá- husi, ktoré chodili pásť, prasiatka, ale aj koníka; mútili maslo. Zaujalo ich tiež, že v škole mali krasopis. Otázok bolo neúrekom. Žiakov III. B a štvrtákov zaujala poviedka Prvé hodinky. Tretiaci riešili tvorivé úlohy, doniesli knihy pre deti od súčasných autorov, v ktorých názve bolo slovo hodiny a vyrábali si náramkové hodiny, štvrtáci tvorili leporelo.

Na II. stupni pracovali žiaci s poviedkami Prvé hodinky, Moja matka, Maco Mlieč, Štedrý večer a s divadelnou hrou Ženský zákon. Riešili tvorivé úlohy, rozoberali medziľudské vzťahy, charakterové vlastnosti, ale aj zvyky a hľadali paralely so súčasnosťou.

BTV (Bánovská televízia) sprostredkuje túto akciu obyvateľom nášho mesta prostredníctvom miestneho televízneho vysielania a tiež sme v miestnych novinách uverejnili článok spolu s fotografiami.