Medzinárodná súťaž SWEETCUP 2025

09.11.2025 14:24
Šport

Autor : Jozef Purda, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Stredná odborná škola gastronómie a služieb v Prešove dňa 21.10.2025 organizovala 22.ročník súťaže SWEETCUP 2025 na medzinárodnej úrovni pod názvom „Tvoríme novú zem“. Téma súťaže sa niesla celým podujatím, s dôrazom na šetrenie materiálom, bezodpadovú prípravu súťažných výrobkov, vhodný výber materiálov a surovín a posolstvo ochrany našej Zeme.

Súťažilo sa v kategóriách: cukrár, kuchár, barista, slávnostná tabuľa, darčekové balenie, celkovo 63 súťažiacich nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Gruzínska, Poľska, Maďarska a iných krajín.

Žiaci našej školy súťažili v troch kategóriách. V kategórii kuchár, kuchárka bolo hlavnou podmienkou použitie králičieho chrbta. Ja  s  Vivian Boďovou pod vedením Mgr. M. Bánovského sme pripravili králičí chrbát so špenátovým prachom a vlašskými orechami, špenátové pyré, restovanú batátovú slamu s orechami, šenátovo- batátovú kroketu s demi – glace zjemnený medovinou. Nakoniec všetko dopadlo dobre, navarili sme chutne a umiestnili sme sa v striebornom pásme.

V kategórii slávnostná tabuľa Bc. M. Ďuríková pripravila žiačky Bianku Krížovskú a Natáliu Rendekovú. Prestierali tabuľu na podujatie „Summit o globálnom otepľovaní“, pripravili si menu lístok, vyskladali celý koncept a pred komisiou obhajovali podávanie jedál a nápojov pri slávnostnom stolovaní. Umiestnili sa v bronzovom pásme.

V kategórii cukrár, cukrárka našu školu reprezentovala Lea Špirková. Pod dohľadom Mgr. A. Tomčányiovej, pripravovala tortu „Heart of the Earth“. Pri jej príprave bolo podmienkou použiť zeleninu v korpuse a mandľovú múku. Torta bola pripravená z paradajkového pyré a mandľového korpusu, plnená vanilkovým krémom, chrumkavú zložky tvorili opekané pekanové orechy s palacinkovým cestom a mliečnou čokoládou, ovocnú zložku compoté z rebarbory a jahôd a sladkou bodkou bol karamel. Dezert bol z pekanového mousse s jablkovým pyré, pekanovým praliné a pakanovým korpusom. Bol položený na mandľovom korpuse, striekaný kakaovým maslom. Za svoju skvelú prácu pred komisiou a vyladené chute získala zlaté pásmo a v celkovom hodnotení bola na prvom mieste s najvyšším počtom bodov. Príprava žiačky na súťaž a jej samotná účasť na súťaži bola podporená grantovým programom ŽSK Talentovaná mládež 2025.

Bola to skvelá príležitosť aj skúsenosť. Ďakujeme.

Fotogaléria k článku