Čo robia mladí ľudia vo svojom voľnom čase?

24.06.2019 18:10
Zábava

Autor : Natália Mičúchová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

Slovné spojenie "mladí ľudia" sa väčšinou spája s online svetom. Pre staršiu generáciu je internet zlo, ktoré ovládlo 21. storočie a zničilo ich zastaralé rady. "Ja v tvojom veku som kravy pásla a žiaden Gúgl neexistoval," vravia nám to stále dookola a tvrdia, že ich doba bola lepšia. My dobre vieme, že to tak nie je. Predstavte si, že by sa doba prestala posúvať dopredu a namiesto toho, aby sme teraz sedeli doma, by sme sedeli niekde na lúke a dávali pozor na kravy či husi. Bolo by to nezvyčajné. Doba ide dopredu a postarší ľudia sa musia s tým zmieriť. 

 

Dnes však tento článok nepíšem kvôli tomu, aby som porovnala staršiu a novšiu generáciu alebo aby som vám ukázala, že sociálne siete sú v skutočnosti dobré. V tomto článku sa ideme zaoberať mladými ľudia a tým, ako trávia svoj voľný čas.

Kedže som len obyčajná žiačka základnej školy a nie nejaká skúsená výskumníčka, dovolila som si použiť výsledky z výskumu Rady mládeže Slovenska, ktorý bol zameraný na využitie voľného času mladých ľudí. Výsledky výskumu boli vyhodnotené na základe odpovedí 834 mladých ľudí vo veku 13 až 27 rokov.




Výsledok výskumu Rady mládeže Slovenska


Počas výskumu, ktorý bol zameraný na voľný čas mladých sa zistilo, že mladí ľudia majú počas pracovného dňa v priemere 4 hodiny voľného času. Najviac ho využijú oddychom doma, kedy sledujú televíziu, počúvajú hudbu alebo hrajú počítačové hry. Až 54,4% mladých ľudí uviedlo, že oddychu sa venujú viac ako hodinu denne. Druhou najčastejšou aktivitou mladých ľudí je stretávanie sa s kamarátmi. Viac ako jednu hodinu sa denne stretáva so svojimi priateľmi 45% mladých. Komunikácii s kamarátmi cez chat či mobil venujú mladí ľudia približne rovnaký priestor ako čítaniu a vyhľadávaniu informácií. Najmenej času venujú mladí ľudia nakupovaniu.

(zdroj: www.iuventa.sk)




Ako by sa podľa mňa mal správne využívať voľný čas?


Vo voľnom čase by sme nemali len leňošiť na gauči pri pozeraní napínavého akčného filmu. Aj napriek tomu, že ten film je akčný, vaše oddychovanie nie je produktívnejšie. Oddych je dobrý, no všetkého veľa škodí, vraví jedno známe porekadlo. Svoj voľný čas by ste mali využívať lepšie, napríklad naučte sa hrať na ústnej harmonike, začnite písať najoriginálnejšie romány či kresliť majstrovské diela. Robte jednoducho čokoľvek. Hlavne nestrávte svoj voľný čas scrollovaním instragramu či facebooku, pretože predstava, že tým strávite 4 hodiny denne, nie je vôbec pekná.