Harpya

06.02.2020 15:40
Zábava

Autor : Noemi Dax, Súkr. ZŠ pre žiakov so všeob. int.nad. CENADA Majerníkova, Bratislava

Späť na úvod

    Prvá vec, ktorá človeku napadne, ak počuje slovo harpya je nechvaľne známa bytosť z grécko-rímskej mytológie. Avšak, čo mnoho ľudí nevie, že existuje aj vták nesúci to isté meno. A právom - harpya opičiarka (Harpia haryja) je najsilnejším dravcom na planéte, so svojimi 13-centimetrovými pazúrmi a dvojmetrovým rozpätím krídel kraľuje dažďovým pralesom Strednej a Južnej Ameriky, kde lovia papagáje, opice, leňochody a dokonca je zaznamenaný aj útok na srnu. 

    Harpye sa vo voľnej prírode môžu dožiť až 35 rokov, ale zvyčajne ich vek neprekračuje tridsiatku. Samec váži štyri až päť kíl, zatiaľ čo samica môže byť až dvakrát ťažšia. Má výborný zrak a sluch, ale zato nedisponuje takmer žiadnym čuchom. Je ľahké ju rozoznať vďaka charakteristickému chocholu na hlave, ktorý harpya rozprestiera do disku, keď na niečo upriamuje svoju pozornosť. Tento disk z peria jej totiž umožňuje nasmerovať zvukové vlny priamo do uší. Harpye majú šedé sfarbenie a s bledým bruchom a tmavšou, takmer čiernou hruďou. Na väčšine území, kde sa vyskytuje, patrí k špičkovým predátorom, ale v Amazonskom pralese je spolu s anakondou a jaguárom na samom vrchole potravinového reťazca. Avšak tento napohľad desivý vták je v skutočnosti veľmi obetavým rodičom.

    Harpye dospievajú vo veku okolo piatich rokov, kedy si hľadajú partnera, s ktorým potom strávia celý zvyšok života. Spolu postavia hniezdo, ktoré sa môže nachádzať aj 40 metrov nad zemou, pretože harpye sa vždy snažia nájsť čo najvyšší strom. Pomocou silných krídel a pazúrov ulamujú vetvy z okolitých stromov, potrebujú ich naozaj veľké množstvo, hniezdo totiž musí mať aspoň stopäťdesiat centimetrový priemer a až metrovú hĺbku. Na jeho stavbe si dávajú záležať, pretože sa doň často vracajú.  Zvyčajne si ho opravia a trochu dostavajú. Počas hniezdenia zaberajú harpye teritóriá s veľkosťou až 10 tisíc akrov. Samica kladie dve veľké biele vajcia, z ktorých sa po 55-tich dňoch inkubácie vyliahnu mláďatá. Počas takmer celého obdobia inkubácie zohrieva vajcia samica, pričom samec jej nosí potravu. Striedajú sa len na krátku chvíľu, počas ktorej sa samica ide preletieť a zohnať potravu. Výchova mláďaťa je veľmi náročná úloha, preto sa po jeho vyliahnutí rodičia starajú iba o skôr vyliahnuté mláďa. Zatiaľ, čo samec opäť väčšinu času loví, samica ostáva v hniezde s mladým počas niekoľko mesiacov.