Vedeli ste, že

20.06.2019 12:38
Zábava

Autor : Alex Varguška, ZŠ Komenského, Trebišov

Späť na úvod

Veda:

- Ak sa pokúsiš spočítať všetky hviezdy, pričom by ti jedna hviezda zabrala asi jednu sekundu, trvalo by ti to najmenej 3 000 rokov.

- Teplo, ktoré sa každý deň uvoľní z ľudského tela, by mohlo uviesť do bodu varu asi 30 litrov zamrznutej vody. - Úspory nie sú zanedbateľné! Ak znova použiješ sklenenú fľašu, ušetríš energiu, ktorá by bola potrebná na výrobu novej fľaše. S touto energiou by si mohol pozerať televíziu celé tri hodiny.

- Ak umiestniš na obe strany uhorky elektródy a necháš ňou prechádzať elektrický prúd, začne žiariť.

Šport:

-Astronauti nezanechali na Mesiaci len zástavy a odtlačky nôh, ale aj tri golfové loptičky.

-V roku 1948 uviedla nemecká firma Adidas na trh prvé športové topánky. Na výrobu tejto športovej obuvi použil Adidas kaučuk a kanavu, druh hrubého plátna, ktoré získal zo zásobníkov pohonných látok pochádzajúcich z 2. svetovej vojny!

-Počas letných olympijských hier v roku 1980 chýbalo organizátorom jedno ženské hokejové družstvo. Napokon sa rozhodli požiadať o účasť aj Zimbabwe. Táto krajina síce hokejové družstvo vôbec nemá, jedno však bolo vytvorené špeciálne pre túto príležitosť z najlepších športovkýň krajiny. A hádaj, kto vyhral zlatú medailu? Zimbabwe!

Vesmír:

-Za zlomok sekundy sa v inflačnej fáze priestor zväčšil viac ako 1000 miliárdnásobne – z rozmeru futbalovej lopty na niečo väčšie ako galaxia.

-Na počiatku bola guľôčka menšia ako atóm. Keď sa zväčšila na rozmer futbalovej lopty, ochladila sa z nekonečnej teploty na teplotu 10 miliárd oC.

-Najväčšie hviezdy sú nadobry. Antares je 700-krát väčší ako Slnko. V súhvezdí Auriga existuje hviezda Epsilon, ktorá má priemer snáď 3 miliardy km – je teda 4000-násobne väčšia ako Slnko.

-Singularita v srdci čiernej diery je nekonečne malá. Veľkosť čiernej diery závisí od toho, koľko hmoty ju vytvorilo. Čierna diera v srdci našej galaxie má možno rozmery slnečnej sústavy.

Prírodné divy:

-Jazero Hiller v západnej Austrálii je výnimočné „ružové“ jazero. Ružové jazero na ostrove Middle Island je dlhé približne 600 metrov. Príčina ružového sfarbenia je stále neznáma.

-Yellowstonský národný park je prvým oficiálne uznaným národným parkom na svete. Nachádza sa tu najviac geotermálnych javov vrátane gejzírov, horúcich prameňov a bahenných sopiek na svete.

Architektúra:

-Kijomizu-dera – skvost japonskej architektúry, budhistický kláštor v starobylom meste Kjóto, bol založený v roku 798. Chrámy v Kjóte boli sídlom cisárov. Meno chrámu je odvodené od vodopádu, ktorý sa nachádza vo vnútri komplexu a znamená „ čistá voda“. Hlavná budova je pozoruhodná svojou terasou podopieranou stovkami drevených stĺpov.

-Ruský cár Ivan Hrozný dal postaviť Chrám Vasilija Blaženého v 50. rokoch 16. storočia. Bol postavený na pamiatku cárovho víťazstva nad Tatármi v Kazani v strednej Ázii. Chrám Vasilija Blaženého sa nachádza v Moskve v Rusku. Tvorí ho deväť samostatných kaplniek. Všetky dnes slúžia ako múzeá. Podľa legendy bol architekt Jakovlev na príkaz Ivana Hrozného po dokončení práce oslepený, aby už nič také krásne nepostavil.

-Pekinsky národný štadión v Pekingu v Čine je najväčšou oceľovou stavbou na svete. Je známy tiež ako Vtáčie hniezdo. Pozoruhodný štadión navrhli švajčiarsky architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron.

Alex Varguška 5.A