Fakty o bocianoch

11.05.2024 19:35
Príroda a turistika

Autor : Ján Šopiak, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

bociany sú vtáky, ktoré pozná snáď každý. Sú považované za klasickú predzvesť príchodu jari. Vyhýbajú sa domovom, kde vládne nezhoda a harmónia. Ak sa naopak v nasledujúcom roku v existujúcom hniezde neobjavia, je to znak nešťastia. O bocianoch je stále veľa zaujímavých faktov, takže ak sa chcete niečo dozvedieť, určite si prečítajte nasledujúce zaujímavosti.

1. fakt

Bocian biely si stavia hniezdo zo slamy, konárov, trusu, handier a papierov. Môže mať v priemere až dva metre, pretože každý rok bocian vracajúci sa z Afriky hniezdo zapláta, a tým ho zväčší. Ich hniezda sú najčastejšie založené vo vidieckych oblastiach, v blízkosti poľnohospodárskych oblastí. Môžu vážiť až dve tony.

2. fakt

Žijú v pároch, ale keď je čas cestovať do Afriky, zhromažďujú sa vo veľkých stádach.

3. fakt

Počas svojej cesty dokážu preletieť až 12 000 kilometrov. Bociany z Poľska a východnej Európy lietajú cez Bospor, zatiaľ čo tie zo západnej Európy cez Gibraltársky prieliv.

4. fakt

Bocian biely je mäsožravý, živí sa najmä rybami, hmyzom, obojživelníkmi, plazmi, ale aj drobnými cicavcami a vtákmi. Hoci bociany vyzerajú skôr nežné vtáky, niekedy lovia aj väčšiu zver, ako sú zajace alebo lasice.

5. fakt

Hoci bocian biely a čierny pochádzajú z jednej rodiny, nemajú sa radi. Niekedy spolu odletia do Afriky. Bociany čierne hniezdia na listnatých stromoch v lesoch, pri riekach, jazierkach a v mokradiach. Do hniezda z trávy, machu a konárov znesie samica 3 – 4 vajíčka.

6. fakt

Na Slovensku hniezdi ročne 1 260 až 1 350 párov. Bocian je zákonom chránený.

7. fakt

Bociany dosahujú výšku 120 centimetrov, pričom krídla majú rozprestreté až do šírky 2 metrov.

8. fakt

Bociany v Afrike strávia len dva mesiace. Migrácia je však pre nich jediným riešením, ako nájsť v zimnom období potravu, ktorá by im v Európe mohla chýbať. Dôvodom je, že väčšina zvierat, ktoré ich kŕmia v najchladnejších mesiacoch, hibernuje.

9. fakt

Napriek všeobecnému presvedčeniu, že bociany sú monogamné a pária sa na celý život, pravda je iná. Žijú v pároch iba jednu hniezdnu sezónu. Keď sú mláďatá schopné samostatného života, rodičia sa oddelia a v ďalšom roku sa spárujú s iným bocianom.

10. fakt

Stredná dĺžka života bociana je od 8 do 9 rokov. Sú však rekordéri, ktorí sa dokázali dožiť až 30 rokov. Úmrtnosť bocianov je pomerne vysoká. Prvý rok je najťažší, no aj neskôr veľa vtákov tohto druhu uhynie.

Zdroj: https://sk.travel-questions.net/15204525-18-interesting-facts-about-storks-for-children