Zaujímavosti o jari

11.05.2024 19:35
Spoločnosť

Autor : Lenka Ujčeková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

po dlhšom čase som si pre vás znova pripravila niečo zaujímavé. Keďže je jar v rozpuku, prinášam vám o nej niekoľko faktov. Snáď sa vám článok bude páčiť a verím, že sa dozviete aj niečo nové, čo ste zatiaľ o tomto ročnom období nevedeli.

Jar je už oddávna vnímaná ako čas prebúdzania, znovuzrodenia a nových začiatkov. Chladné a temné zimné dni sú už dávno minulosťou, príroda sa sfarbuje do energickej zelenej farby a nádherné vône kvitnúcich kvetov sa šíria vzduchom. Aj keď medzi ľuďmi je jar najobľúbenejším ročným obdobím a mnohí sa domnievajú, že ju veľmi dobre poznajú, občas aj oni uznajú, že ich zas prekvapila niečím novým. Ak tomu neveríte a tiež si myslíte, že sa nemáte čo nového dozvedieť, týchto pár prekvapujúcich jarných faktov vás presvedčí o opaku.

Fakt č. 1

Jar prichádza skôr ako v minulosti.  Aj keď kalendárny začiatok jari je spájaný s jarným slnovratom, príroda sa prebúdza často omnoho skôr. To, že zimy už nie sú tak tuhé a trvajú kratšie ako kedysi, nie je len pocit niektorých starších ľudí, ale tento fenomén už potvrdzujú aj vedecké výskumy. Napríklad podľa štúdie francúzskych vedcov z roku 2016 začína jar v Európe v priemere o 10 dní skôr než to bolo v 60. rokoch minulého storočia. Podľa novších výskumov ešte výraznejší posun ročných období bol zaznamenaný v arktických oblastiach. Tam totiž prichádza jar v priemere až o 16 dní skôr než pred desaťročím. A čo je ešte horšie, predpokladá sa, že tento rozdiel bude s postupovaním globálneho otepľovania ešte viac narastať.

Fakt č. 2

U mnohých kultúr začína nový rok na jar. Jar už od dávnych časov predstavuje obdobie obrodenia a nového začiatku. Túto predstavu mali už aj niektoré staroveké civilizácie, ktorých kalendáre nie náhodou začínali práve na jar. Bolo tomu tak napríklad u starých Babylončanov, Asýrčanov, Keltov a pôvodne aj u Rimanov. U niektorých kultúr táto tradícia nevymizla a príchod nového roka oslavujú na jar aj v súčasnosti. Azda najlepším príkladom je Čína, kde Nový rok vítajú po druhom nove od zimného slnovratu a spájajú ho práve s oslavou prichádzajúcej jari.

Fakt č. 3

Na severnom póle vyjde slnko... a nezapadne až do jesene. Každoročne na jarný slnovrat sa na severnom póle končí polárna noc a po dlhých 6 mesiacoch tmy tam vychádza spoza horizontu slnko. Ďalších 6 mesiacov následne krúži nad obzorom a zapadne zaň až na jesenný slnovrat. Zaujímavosťou je to, že na južnom póle sa tento fenomén koná presne obrátene. V dobe, keď oslavujeme jarný slnovrat tam totiž začína polárna noc.

Fakt č. 4

Zvieratá privádzajú na svet najviac potomkov.  Nie náhodou sa o jari hovorí, že je časom prebúdzania a zrodu nového života. V toto ročné obdobie totiž príde na svet pravidelne najviac zvierat. A prečo je tomu tak? Biológovia to vysvetľujú predovšetkým tým, že s príchodom jari je potrava dostupnejšia a vďaka predlžujúcim sa dňom majú zvieratá na jej hľadanie viac času. Všetko teda nasvedčuje tomu, že aby sa zvýšila šanca na prežitie čo najviac potomkov, mnohé druhy zvierat sa evolučne prispôsobili tak, aby k príchodu ich potomkov dochádzalo viac na jar než počas iných ročných období.

Fakt č. 5

Mláďatá vtákov sa učia spievať.  Aj keď vtáky sa už rodia so schopnosťou spievať, mladé jedince sa učia „piesne“ typické pre vlastný druh až počas svojho rastu. Na jar to majú o to ľahšie, že dospelé vtáky v tomto období predvádzajú svoj vtáčí orchester a majú sa teda od koho priučiť. Vďaka tomu sa z ich počiatočného neodvážneho čvirikania veľmi rýchlo stáva plnohodnotný vtáčí spev.

Fakt č. 6

Jar je čas sviatkov. Keď sa povie slovné spojenie jarný sviatok, azda každému napadne Veľká noc. Jar však ani zďaleka nie je iba o tomto sviatku maľovaných vajíčok. Okrem neho sa totiž v túto ročnú dobu oslavuje aj niekoľko ďalších oficiálnych aj neoficiálnych sviatkov a pamätných dní. Ide napríklad o Deň práce, Deň víťazstva nad fašizmom, Deň zápasu za ľudské práva, Deň nespravodlivo stíhaných, Deň matiek či Deň bláznov.

Fakt č. 7

My deti rastieme na jar rýchlejšie. Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, viaceré vedecké štúdie potvrdzujú, že medzi ročnými obdobiami a rýchlosťou rastu detí existuje súvislosť. Na základe dát, ktoré boli zozbierané zo štatistík rôznych krajín severnej pologule medzi rokmi 1886 až 1971, vyplynulo, že deti v školskom veku rastú najrýchlejšie v jari a pomerne rýchlo rastú aj cez leto. Menší výskum, ktorý bol realizovaný počas 90. rokov 20. storočia vo Švédsku zas zmeral, že zatiaľ čo na jar rastú deti v priemere tempom 8,15 cm/rok, na jeseň je to len 5,06 cm/rok. A prečo je tomu tak? Odborníci na to, bohužiaľ, nemajú jednoznačnú odpoveď. Najčastejšie však hovoria o tom, že na jar je u detí v dôsledku väčšieho množstva slnečného žiarenia vyššia prítomnosť rastových hormónov, majú viac fyzickej aktivity a pohybu či menej často prekonávajú choroby.

Fakt č. 8

Zvýšený výskyt tornád. Jarné počasie je veľmi premenlivé a často až bláznivé. Vedeli ste však, že jar je obdobím, keď sa vyskytuje najviac tornád? Je to spôsobené tým, že v túto ročnú dobu sa chladný vzduch prúdiaci zo severu najčastejšie stretáva s vlhkým teplým vzduchom z juhu. Ak sa teplý vzduch nachádza pod tým studeným, teplý vzduch sa nemôže pohybovať prirodzene smerom nahor, a preto sa začne otáčať. Následne tento teplý rotujúci vzduch začne tlačiť studený vzduch pod seba, čím vytvorí stĺp točiaceho sa vzduchu – tornádo.

Fakt č. 9

Jarná únava nie je choroba. Niektorí ľudia zažívajú počas jari často pocit fyzického vyčerpania, ospalosti, závratov a podráždenosti. Aj napriek tomu, že tieto príznaky nemusia znieť práve najpríjemnejšie a niekomu môžu skutočne znepríjemňovať život, odborníci nepovažujú jarnú únavu za chorobu. Dôvodom je to, že nejde o ochorenie konkrétnych orgánov, ale skôr o celkový stav organizmu. Ten vzniká spravidla v dôsledku sezónnych zmien tlaku teploty, ale aj nesprávnej životosprávy.

Fakt č. 10

Ľudia viac upratujú. Medzi mnohými ľuďmi je jarné upratovanie považované za to najväčšie a najdôkladnejšie v roku. A ani sa tomu nemožno čudovať. Slnečné lúče dopadajú aj na miesta, ktoré boli počas zimy zahalené v šere, a tak nie je náročné všimnúť si vrstvy prachu či rôzne menšie smeti. A keďže vonku nie je spravidla ani príliš chladno ani príliš teplo, upratovanie terasy, balkóna či záhrady nemusí byť vôbec nepríjemnou záležitosťou. Jar je teda celkom ideálnym obdobím na urobenie poriadku v interiéroch aj v exteriéroch.

Sme na konci. Dúfam, že sa vám článok páčil!

Zdroj: https://sezonkovo.sk/blog/clanok/prekvapujucich-faktov-o-jari.html