Úspechy našej elity

22.10.2019 14:28
Šport

Autor : Igor Dobšovič, ZŠ s MŠ Dolné Orešany

Späť na úvod

Ani školy z menších dedín, ako sú naše Dolné Orešany, sa nemienia dať zahanbiť tými mestskými, a preto sa našej "elite" niekedy pošťastí získať nejaký ten úspech na podujatiach odohrávajúcich sa mimo domáceho prostredia. To sa nám darilo hlavne ku koncu minulého školského roka 2018/19. Tieto súťaže bývajú okresného, ale niekedy dokonca aj celoslovenského meradla, a v posledných týždňoch sme sa viacerých takýchto súťaží zúčastnili.

Sériu úspechov odštartoval istý Igor Dobšovič. Ten sa dostal do finále celoslovenskej geografickej súťaže GQIQ. To sa odohralo 20. júna 2019 v podobe testu zaslaného súťažiacim cez mail. Tam získal zemiakovú medailu za 4. miesto.

Ďalej sa štyria žiaci vtedajšieho deviateho ročníka zúčastnili v opäť celoslovenskej súťaži - Bankomat nápadov. Tejto súťaže sa zúčastnili v rámci finančného vzdelávania "Viac ako peniaze". Dvojica v zložení Táňa Magdolenová a Martin Moravčík, súťažiaci pod spoločným menom Duo TaMa, sa dokonca umiestnila na druhom mieste.

Zúčastnili sme sa, no umiestnenie sme nezískali, aj keď sme tomu boli blízko, aj na okresnom kole atletiky žiakov ZŠ v Trnave.

V upršaný 30. máj 2019 sa v bojnickej zoologickej súťaže uskutočnila celoslovenská súťaž v biológii nazývaná "Zoolympiáda". V ťažkej konkurencii sa najlepšie presadila žiačka 4. ročníka Nela Zuzčáková, ktorá sa v katégorii I. stupeň ZŠ umiestnila na vynikajúcom 6. mieste.

Na chvíľu si dáme pauzu od našich úspechov celoslovenského meradla a prenesieme sa do našej školy, kde sa pri príležitosti dňa detí odohrali naše malé olympijské hry, organizované žiakmi deviateho ročníka. Tímy boli zložené zo žiakov jednotlivých tried, a keďže išlo o olympijské hry, každá trieda si mohla vybrať krajinu, ktorú bude reprezentovať. Siedmaci, reprezentujúc Nemecko, získali zlaté medaily v šprinte, štafetovom behu, skoku do diaľky a aj vo futbale. Ostatné dve zlaté medialy z vrhu guľou a hodu kriketovou loptičkou milostivo prenechali ôsmakom, reprezentujúcim Osmanskú ríšu.

A na záver sa dostávame k nášmu najväčšiemu úspechu. Naše baby sa na celoslovenskom futbalovom turnaji prebojovali až do veľkého finále, ktoré sa odohralo v bráne do Tatier - Poprade. Tam sa v obrovskej konkurencii po obrovskom boji umiestnili piate.

A tak tento obrovský úspech zavŕšil naše víťazné ťaženia. Ale som si istý, že ďalšie úspechy na seba nenechajú čakať dlhú dobu a pokiaľ sa tak stane, budeme vás o tom informovať. Na záver už len dúfajme, že tomu tak bude čo najskôr.