Prečo sa tešiť na jeseň?

19.11.2023 12:52
Príroda a turistika

Autor : Sofia Kroková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Prečo sa tešiť na JESEŇ?

Každé ročné obdobie má svoje čaro. Niekto leto úplne zbožňuje, iní ho nenávidia a podobne to mávajú ľudia aj so zimou. Ale jeseň? Jeseň je čarovné obdobie plné farieb, dozrievajúcich plodov, ale aj zmien počasia. To čaro v nás vnáša pocit pokoja a lásky. Jeseň musí mať rád každý. A kto ešte nie, tak tu je niekoľko dôvodov, prečo sa tešiť na toto ročné obdobie:

1. Jeseň je jednoducho pekná. V jeseni sa zmení svetlo a všetko v ňom vyzerá o čosi krajšie. Sfarbia sa aj stromy, ktoré hrajú mnohými farbami. Samotný vzduch dostane vždy na jeseň inú príchuť. Nehovorím, že zasnežená krajina nemá svoje čaro, ale peknú jesennú scenériu tu máme častejšie. A aj hmlisté rána dokážu byť veľmi čarovné.😍

2. Nie je príliš zima ani teplo. Jeseň je balans. Je tak akurát teplo na mikiny, ktoré sme si nakúpili v letných výpredajoch. Tak celkovo, konečne môžeme nosiť pohodlné, mäkučké oblečenie.

3. Môžeme si po ceste na prechádzku nazberať gaštany. Gaštany sú super, či už tie jedlé, alebo nejedlé.

4. Komáre sú na ústupe.  Konečne nebudeme vyzerať ako miestni narkomani so všetkými tými chrastami po útokoch komárov.😊

5. Čas na horúcu vaňu. Iba blázon by si dával v lete horúcu vaňu. Jeseň si ju však vyslovene pýta.

6. Obľúbené teplé nápoje sú späť. Nie je nič príjemnejšie, ako si dať teplé kapučíno so šľahačkou či teplý čajík. K tomu teplú deku a knihu do ruky...

7. Rodičia sa tešia, lebo deti idú do školy. Tak dobre, možno sa tešia aj niektorí z nás.😊 

8. Môžeme sa znova venovať koníčkom. Okrem toho, že môžeme spomaliť, jeseň je tá doba, keď sa znova mnohí vraciame k svojim koníčkom. Čítanie kníh, kreslenie, cvičenie, nech je to čokoľvek, robí sa to lepšie počas jesene.

9. Zababušené dni a večery v deke.  Určite ti to už trochu chýbalo…zababušiť sa do perinky a cítiť jej príjemne teplo. Dať si na nohy teplé ponožky. Je to proste komfort, ktorý zahreje aj na duši.

10. Pozerať všetky nové série obľúbených seriálov. Väčšina tvorcov seriálov máva rovnako ako my počas leta prestávku, prípadne sa mnoho nových sérií seriálov plánovalo práve na jeseň.

11. Sme bližšie k zemiakovému šalátu, teda k Vianociam. Jediné dlhšie voľno nás čaká práve na Vianoce. Priznajme si, mnohí sa nevieme dočkať kedy sa skončí tento rok. Aspoň ho budeme končiť so zemiakovým šalátom v bruchu, teda snáď. 

Tak čo, presvedčila som vás?😊

Inšpirované: https://emefka.sk/24-dovodov-preco-je-jesen-najlepsie-rocne-obdobie/