Jarné ráno

28.03.2023 18:17
Príroda a turistika

Autor : Helena Hanáková, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Ranné slnce sa ospanlivo prediera cez veľkú čiernotu, aby svojimi teplými jasnými lúčmi potešilo obyvateľov malebnej dolinky.

Zelená lúka sa pomaly začína prebúdzať a ukazuje svoju kvetinovú nádheru. Snehobiele snežienky, zlaté narcisy a šarlátové tulipány otvárajú svoje hlávky, aby svojou krásou a vôňou potešili celý svet. Žlté včielky a farebné motýle sa už zlietajú, lebo sa chcú potešiť toľkou nádherou. I srnky prichádzajú, aby sa mohli napásť šťavnatej zelenej trávy. Aj srnčatá sa zbiehajú, aby mohli na lúke začať svoje nekonečné hry a bláznovstvá.

Čo je ale najkrajšie na tejto lúčke? Je to úchvatná panoráma obrovských hôr. Ozrutní obri v rannej hmle vyzerajú, akoby sa čochvíľa mali dotknúť nebies.

Pod týmito mohutnými obrami sedí v dolinke učupená malá dedinka. Drevenice v tejto osadôčke majú belasé okenice a drevené škridle na ich drobných strechách sú dokonale vyrezané, akoby ich nevytvorila ľudská ruka, ale skôr Božia.

Stredom dedinky preteká studený horský potôčik. Jeho vody sú čisté a priezračné ako krištáľ. Zurčiaca voda naráža o skaliská a roztrúsené kvapôčky sa ligocú v rannom slnku ako zlato.

I keď je ráno často žiakmi neobľúbené, tu - na tejto lúke, v tejto dolinke a pod týmito horami- je najkrajšie.