Vlčí svet

12.08.2020 12:30
Príroda a turistika

Autor : Mika Miko , ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Ste veľkými obdivovateľmi dravých vlkov?

Tu sa dozviete niečo o týchto potvorkách a ich silných citoch.


Svorka vlkov má na čele vodcu, takzvaného alfu, ktorý má so svojou samicou lunou jediné právo na vĺčatá.

Pod nimi sa nachádza pár beta. Ony môžu ohroziť pozíciu alfy, ale aj tak sú mu podriadené.

Ostatné vlky sú neutrálne.

Úplne najnižšie postavenie má jedinec omega. Tento jedinec už do svorky v podstate ani nepatrí, pretože nemá žiadne práva. Je to „obetný baránok“. Odháňajú ho od potravy a bezdôvodne naňho útočia. Pri napadnutí svorky väčšinou nesie hlavný nápor, a ak to vyžadujú vyššie záujmy svorky, môžu ho aj obetovať. Týmto spôsobom sa svorka zbavuje nežiadúcich členov.

Vĺčatá tvoria "vlastnú malú svorku", a tak sa učia sociálnym návykom a chápaniu fungovania svorky. Avšak určite nie sú úplne vážne. To určite NIE! Sú hravé a ľahkomyseľné, ale aj tak sa neustále učia.

Vlk sa živí mäsom. Loví tak, že svoju korisť uštve skoro až na smrť, a potom na ňu zaútočia.

Vlky sú v dnešnej dobe chránené a sú rôzne organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou vlkov, ale aj tak sa nájdu pytliaci, ktorí ich chodia loviť.


    Jeden dokumentárny film podľa skutočnej udalosti " American Wolf " dokázal, že vlci majú skutočne obrovské city. Rozprával o tom, ako lovec vlkov prišiel uloviť alfu svorky, ktorá stále kradla a lovila ovce z košiara.

Po týždňoch nevydarených pokusov lovec zistil, že alfa si našiel samicu, a odvtedy sledoval stopy aj jej. Preto nastražil pasť a samicu nakoniec ulovil. O pár dní neskôr ulovil aj samca, no toho nechal ešte chvíľu nažive, aby ho pozoroval. Lovec videl, ako sa trápi, preto sa ho rozhodol vypustiť na slobodu. Keď ráno vstal a pozrel sa cez okno, uvidel, že vlk stále leží pred domom. Takto tam ležal niekoľko týždňov o hlade a o smäde ležal a nakoniec umrel. Predpovedá sa, že umrel kvôli smútku za svojou partnerkou, a tak mu lovec splnil jeho želanie. Odniesol ho za svojou láskou a nechal ho s ňou.

Touto udalosťou bolo dokázané, že vlci majú neuveriteľne city a nedopustia, aby sa ich rodine niečo stalo. Pokiaľ máte radi vlkov, tak sa vám nečudujem. Sú to nádherné a vznešené zvieratá, ktoré naozaj majú silné city. 

VIETE, ŽE?

...v Prešovskom kraji máme súkromnú prírodnú rezerváciu Vlčia s prirodzeným ekosystémom

...na Slovensku existuje Lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré má za úlohu chrániť vlkov. Podľa posledných štatistík ministerstva poľnohospodárstva sa eviduje okolo 400 vlkov a 240 vĺčat. Prečo ich máme chrániť? Lesy sa nedokážu samoobnovovať, ak mladé porasty požiera premnožená vysoká zver (jelene, srnce, daniele,...). A napriek tomu, že sa všeličo o rozprávkovom vlkovi vie, je prirodzeným zdravým predátorom našich lesov, ktorý im pomáha.

Zdroj:

www.wolf.sk

https://www.mpsr.sk/aktualne/mprv-sr-aktivna-ochrana-a-manazment-vlka-draveho-su-na-slovensku-nevyhnutne