1a Slovo na úvod

21.02.2023 19:44
Zo školy

Autor : Ľuboslav Jablonský, ZŠ Málinec

Späť na úvod

    Do rúk sa Vám dostalo 4. číslo časopisu, ktorý naša škola vydáva tretí rok. Pôvodne malo mapovať život školy v celom kalendárnom roku 2022. Ale keď som časopis dával dokopy, asi v polovici som zistil, že to pravda nebude. Napriek „dozvukom“ covidového obdobia sa toho u nás udialo neúrekom a tak sa budeme musieť „uskromniť“ a priblížiť vám obdobie života školy len za prvý polrok kalendárneho roka ´22. Pôvodne bolo našim zámerom vydávať časopis pravidelne s polročnou periodicitou, obdobie dištančného vyučovania však naše zámery narušilo. Po návrate k normálnemu školskému životu by znovu bolo o čom písať a vydávať ho častejšie, ALE!!!:...

     ... Našu školu v júni 2022 opustili deviataci, z ktorých niekoľko pracovalo na jeho vydávaní. Za príspevky do neho patrí vďaka M. Detvanovi. L. Melicherovej, Z. Obročníkovej a najmä editorke B.Pinkovej. Rok predtým odišli na stredné školy žiačky J. Vóglová, G. Berkiová a B. Machalová, ktoré tiež významným spôsobom prispievali ku chodu časopisu. Muselo preto prísť k zákonitej generačnej výmene redakčného tímu a ten tvoria najmä žiaci. Je to predsa časopis najmä o nich a pre nich!

    Bohužiaľ, na začiatku šk. roka 2022/23 sme museli čeliť zo strany žiakov (najmä končiacich ročníkov) veľkej neochote pracovať na jeho vydávaní. Málokto bol ochotný dobrovoľne (nie to ešte s nadšením) sa aktívne spolupodieľať na jeho tvorbe. Napísanie jednoduchého článku zo školského života mnohí považujú za trest!

     Milí žiaci: to, že niektorí z vás boli požiadaní o zotrvanie v redakčnej rade časopisu, resp. oslovení, aby ste sa stali jej členmi, by pre vás mala byť česť, pocta a výzva! Je to totiž signál od vašej školy, že vás pokladá za schopných a pre túto školu dôležitých. Odmietavý postoj nechápem najmä zo strany tých, ktorí chcú študovať humanitné, pedagogické alebo umelecké smery. Veď toto je jedinečná príležitosť pre vaše uplatnenie a realizovanie sa!!! Výhovorky typu „mám toho veľa“ neobstoja! Nájsť si čas dvakrát do roka na 1-2 príspevky zaberie menej času ako prekonanie pár levelov v počítačovej hre alebo pár bezduchých návštev sociálnej siete. Spektrum školských tém je naozaj široké a každý si môže nájsť tú svoju...alebo priniesť niečo nové. Veď fantázii a kreativite sa medze nekladú. Vedenia časopisu po p. učiteľke Kaputovej prevzala nová p. učiteľka – p. učiteľka Stieranková, ktorá je v tomto smere naozaj aktívna a vo všetkom vám ochotne pomôže.

     Bez vás – žiakov to ale nemá význam! Časopis totiž nesie názov „Málinský školák“ a PODSTATNÝM menom v ňom je slovo „školák!

                                                                                                                                                                                                                                        Ľ. Jablonský, riaditeľ