Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2023

13.01.2023 16:39
Zo školy

Autor : Michaela Kopeczová, ZŠ Dobšinského, Rimavská Sobota

Späť na úvod

Odpoveď je jednoduchá, je to môj materinský jazyk a štát, v ktorom som sa narodil. Slovensko je moja krásna krajina, ktorú mám rád. Narodil som sa tu pred 13 rokmi a žijem tu s celou svojou rodinou, aj keď korene mojej rodiny siahajú do Čiech, Maďarska aj Nemecka.

Pre mňa je Slovensko prekrásna krajina. Tie nádherné hory ako sú Vysoké a Nízke Tatry a ostatné, nekonečné lúky s pasúcimi sa ovečkami, kravami, mohutné alebo ako stužky vinúce sa krajinou rieky napr. Dunaj, Váh, Hron, Rimava alebo Dunajec, Belá. Je mnoho vecí na Slovensku, čo obdivujem: halušky, ľudové kroje, hru na fujaru, naše minerálky, hrady, jaskyne alebo Čičmany, Vlkolínec či Zuberec aj tatranské plesá. Ja žijem už 5 rokov na dedine v blízkosti mesta Rimavská Sobota. Je tu nádherná príroda. Slovensko síce nepatrí medzi veľké krajiny, ale má všetko, čo má mať. Tie priezračné potôčiky, studené, bystriny, hlboké hory, nekonečné lúky to je niečo, čo mám veľmi rád. Mnoho cudzincov nám všetko toto na našom malom Slovensku závidí. A slovenský jazyk? Je nádherný, mäkký aj tvrdý. Neviem si predstaviť, že by som rozprával iným jazykom. Je to ťažký jazyk nielen pre cudzincov, ale aj pre nás domácich. Často nás vie potrápiť. Rozlíšiť tvrdé a mäkké i, y nie je vôbec jednoduché. Učíme sa to od malička v školách. Každý kraj na Slovensku má iné nárečie, ale rozumieme si navzájom. Pre mňa je aj spev v mojom rodnom jazyku slovenčine niečím výnimočným. Mám veľmi blízky vzťah k ľudovej hudbe, ktorá je na Slovensku prekrásna.

Som veľmi rád, že som sa tu narodil, že tu žijem a môžem si užívať tu krásu Slovenska. Učím sa aj iné jazyky, ale pre mňa je slovenčina tým najkrajším, najlepšie znejúcim jazykom. Neviem si predstaviť, že by som mal odísť zo Slovenska, nechať tu celú svoju rodinu. Mám tu svojich predkov a miesta, ktoré nadovšetko milujem a rád sa na ne vraciam. Slovensko je môj kúsok raja, za ktorý som nesmierne rád.

Autor: Michal Balang, VIII.B