Park tmavej oblohy

13.12.2022 19:57
Príroda a turistika

Autor : Dominika Glosová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Po prečítaní titulku dnešného článku asi mnohým z vás naskákali v hlave otázniky. „Také niečo vôbec existuje?“ Áno, také niečo existuje. A kde inde ako v Poloninách by ste takýto park na Slovensku čakali? Myslím, že ani táto informácia nie je prekvapivá.

Národný park Poloniny, v ktorom môžeme nájsť veľké množstvo endemitov (druhov, vyskytujúcich si iba na určitom území), bukové pralesy a dokonca stále voľne žijúce zubry, je svojou nedotknutosťou človekom známy. Ako na jeho území vznikol Park tmavej oblohy?

Cieľom bolo informovať verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, o problematike ochrany nočného životného prostredia a svetelného znečistenia. Poslaním parku je tiež propagovať a ochraňovať tmavú nočnú oblohu. Tá je základom ochrany prírodného prostredia pred svetelným znečistením a nevyhnutnou podmienkou kvalitného astronomického pozorovania.

Čím vás tento park chytí za srdce? Napríklad tým, že voľným okom môžete pozorovať až 2000 hviezd (v meste je to len asi 200, vo veľkomeste dokonca iba 20), je tu výborne viditeľná aj Mliečna cesta. Za dobrého počasia sa vám možno podarí zazrieť aj úkazy, ktoré sú v Európe úž len zriedka viditeľné, predsa len, tento park je 20. najtmavším miestom na svete. Zaujímavosťou Parku tmavej oblohy je aj Astronomické observatórium v Kolonickom sedle medzi obcami Kolonica a Ladomírov, kde hlavným pozorovacím prístrojom observatória je Vihorlatský národný teleskop. S priemerom zrkadla jeden meter je druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku.

Neviem ako vy, ale ja by som tam išla aj hneď teraz. Park tmavej oblohy sa nachádza na území NP Poloniny, na hraniciach Poľska, Slovenska a Ukrajiny. Je to od nás trochu ďaleko, ale myslím, že za tú cestu to stojí. Kde inde by sa dali napríklad v lete tak krásne pozorovať Perzeidy, hm?