Prečo sú listy v jeseni farebné?

17.11.2022 21:57
Príroda a turistika

Autor : Martin Baník, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

dni sa nám už skrátili, a predsa žiaria. Teda vtedy, ak práve neprší. Akoby si každý zo stromov považoval za povinnosť vytvoriť zo svojej koruny tú najkrajšiu kyticu. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa listy v jeseni sfarbia? V tomto článku sa možno dozviete, čo ste nevedeli...

Listy postupne menia farbu a nakoniec opadávajú. Prečo vlastne lístie na jeseň žltne, červenie, hrdzavie? Listy stromov obsahujú farbivo, a to nielen zelené. V listoch je aj oranžová, žltá a červená farba. Ale počas roka je v každom liste toľko zelenej, že všetky ostatné jednoducho prekryje. Stromy toto zelené farbivo potrebujú k životu. A práve preto ho majú v listoch toľko. Zelené farbivo (chlorofyl) je nevyhnutné pre fotosyntézu. Bez fotosyntézy, vody a ostatných látok sa chlorofyl, ktorý počas vegetácie prekrýval všetky ostatné farbivá, postupne rozkladá. Listy tak strácajú svoju typickú zelenú farbu a do popredia sa dostáva dovtedy zrakom neviditeľná žltá, oranžová, červená či hnedá. Pretože obsah jednotlivých farbív sa u rôznych druhov drevín líši, aj ich jesenné sfarbenie listov je jedinečné. Pri pohľade na zalesnené kopce preto v jeseni ľahko určíte, ktoré druhy drevín v danom lesnom poraste prevládajú.

Prečo lístie na jeseň opadáva?

Strom sa teda v jeseni listov zbavuje. Keď začnú klesať teploty, tak sa uzavrú kanáliky na spodnej strane listov, ktorými strom prijíma vlahu. Následne sa stopka, ktorou sú listy uchytené na strome, postupne v mieste uchytenia zužuje. Končí sa tak vyživovanie listov. Na listy začne pôsobiť enzým, ktorý spôsobí v liste odumretie tenučkej vrstvičky buniek pri základni listu, na mieste, kde sa list dotýka konárika. Stačí troška vetra alebo dažďa a aj pri tomto ľahkom tlaku sa list odlomí a pomaly doplachtí na zem.

Použité zdroje:

https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada/viete-preco-listy-jesen-menia-farbu

https://www.veselodoma.sk/preco-na-jesen-zltne-listie-a-preco-vlastne-opadava/