Urob si svoj ekosystém

13.05.2019 19:38
Zábava

Autor : Mika Miko , ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

V utorok 7.mája sme v našej 5. C vyrábali vlastný ekosystém na hodine objavujeme svet. Domáci ekosystém v pohári predstavuje ekosystém voľnej prírody v malom, ako spolu nažívajú živočíchy a rastliny s neživou prírodou.

Rozdelili sme sa do dvoch skupín, na chlapcov a dievčatá.

Pripravili sme si:

1 veľký sklenený pohár (asi 4 litrový)

hlina zo záhrady

sieťka s pol centimetrovými okami

malé kúsky uhlia

živé rastliny s koreňmi (ktoré uprednostňujú vlhko: papradie, mach, púpavy...)

 asi 4 dážďovky, pár červíkov

veci na naaranžovanie (kamienky, mušle, ihličie, listy...)

POSTUP: 

Najskôr sme dali na spodok nádoby kamienky. Potom sme tam dali sieťku, na ktorú sme nasypali tenšiu vrstvu uhlia. Po uhlí prišla na rad vrstva hliny. Najzábavnejšiou časťou bolo sadenie a aranžovanie rastlín s ozdôbkami. Naaranžovali sme si tam rastlinky, malé kamienky a mušle. Potom sme tam dali dážďovky a červíky. Vyvrcholením našej práce bolo zaliatie nášho výtvoru vodou. Nádobu sme zatvorili igelitovým vreckom a pripevnili sme ho gumičkami.

Otázka: Ako prežijú živočíchy v uzavretej nádobe?

V uzavretej nádobe prebieha fotosyntéza. Vieme, že rastliny produkujú kyslík, a zároveň dokážu spotrebovať aj oxid uhličitý, ktorý vyprodukovali živočíchy. Kyslík zase potrebujú živočíchy, a tak si navzájom spolu s rastlinami pomáhajú.

Ak chceme zistiť, či sme ekosystém dobre poliali, stačí si nádobku ráno skontrolovať. Nádoba nemá byť ani zarosená, ani suchá.

Veľmi sme sa pri tom zabavili a dúfame, že nám naše ekosystémy dlho vydržia.

Vyskúšajte to aj VY!